Google και Twitter: Διαφημιστική στοχοποίηση αντισιμιτών και ρατσιστών 

Και οι δύο εταιρίες δηλώνουν πως δεν έγινε από πρόθεση

Google και Twitter: Διαφημιστική στοχοποίηση αντισιμιτών και ρατσιστών

Μεγάλος χαμός ξέσπασε πριν λίγες μέρες όταν ανακαλύφθηκε ότι η διαφημιστική πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου Facebook, δίνει την επιλογή στους διαφημιζόμενους να απευθυνθούν ευθέως σε κοινό όπως ρατσιστές, αντισιμιτιστές και ναζιστές. Προς έκπληξη όλων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν ήταν η μόνη διαφημιστική επιχείρηση που επέτρεπε κάτι τέτοιο. Κανείς θα περιμένει από τα λάθη των αντιπάλων, οι εταιρίες να μαθαίνουν, αλλά μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μετά από εκτενή έρευνα δημοσιογράφων του BuzzFeed και του Daily Beast, δυο καταξιωμένων ενημερωτικών ιστοσελίδων, αποδείχθηκε πως η πλατφόρμα διαφήμισης της Google και του Twitter επιτρέπουν και αυτές την στοχοποιήση, για λόγους marketing, τέτοιων ομάδων ανθρώπων.

Στην περίπτωση της Google - που να σημειωθεί ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές επιρροές στον παγκόσμιο ιστό, τραβώντας πάνω από 100 δις κερδών ετησίως στη μητέρα εταιρία, Alphabet - οι ερευνητές του BF, ανακάλυψαν ότι κατά την καταχώρηση κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας, η πλατφόρμα δεν μπλοκάρει λέξεις-κλειδιά, όπως “Jewish parasite”, “the evil Jew” και “black people ruin everything”. Εν συνεπεία, ο διαφημιστής μπορεί να καταχωρήσει διαφημιστικά banner στις σελίδες αποτελεσμάτων των παραπάνω λέξεων-κλειδιών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές των εταιριών για περιορισμό της ρητορικής μίσους.

Πριν προβούν σε επικοινωνία με την την εταιρία για περαιτέρω εξηγήσεις, οι δημοσιογράφοι έτρεξαν μια τέτοια καμπάνια επιτυχώς, προφανώς για λόγους απόδειξης των παραπάνω κατηγοριών.

Με αφορμή την παραπάνω κατάσταση, άλλοι αρθρογράφοι, αυτή τη φορά του Daily Beast, έψαξαν εξονυχιστικά την διαφημιστική πλατφόρμα του Twitter, για να δουν αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και εκεί. Τα αποτελέσματα τους, ήταν παραπάνω από ξεκάθαρα. Και αυτή η διαφημιστική πλατφόρμα δεν έχει κανέναν είδος ελέγχου για παρόμοιες, με τις παρπάνω, λέξεις-κλειδιά και τους επέτρεψε να καταχωρίσουν καμπάνια κανονικά. Συγκεκριμένα, η αυτοματοποιημένη εφαρμογή τους ενημερώθηκε με τη λέξη ”Nazi” και η εκτιμώμενη απήχηση βρίσκεται στους 18.6 εκατομμύρια χρήστες.

Όπως είναι λογικό, πολλοί έσπευσαν στις εταιρίες για σχετικά σχόλια ή απαντήσεις. Ο Sridhar Ramaswamy, αντιπρόεδρος του τμήματος διαφημίσεων και εμπορίου της Google δήλωσε για το παραπάνω συμβάν

Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το σύστημα πρότασης λέξης-κλειδιών, να μην συστήνει προσβλητικές επιλογές ώστε οι διαφημίσεις μίσους να σταματήσουν να εμφανίζονται. Έχουμε σε λειτουργία συστήματα τα οποία κάνουν ελέγχους των διαφημιστικών προγραμμάτων με σκοπό να βρουν τέτοιου είδους διαφημίσεις και να τις μπλοκάρουν. Από ότι φαίνεται όμως δεν δουλεύουν αρκετά καλά και θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά για να πετύχουμε τον σκοπό μας.

Στην απάντηση της στο θέμα, η διοίκηση του Twitter δήλωσε

Οι όροι που χρησιμοποιήσατε στο πείραμα σας, έχουν μπει στην μαύρη λίστα για πολλά χρόνια τώρα. Αυτή τη στιγμή διερευνούμε το γιατί η καμπάνια σας κατάφερε να περάσει το σύστημα ελέγχου και να τρέξει για το διάστημα αυτό. Η πλατφόρμα του Twitter είναι αντίθετη και εμποδίζει τις προσβλητικές ειδήσεις.

0 comment(s)