WatchOS 4: Ημερομηνία κυκλοφορίας και χαρακτηριστικά

Το smartwatch ως ιατρικό εργαλείο
14 Σεπτεμβρίου 2017 07:50
WatchOS 4: Ημερομηνία κυκλοφορίας και χαρακτηριστικά

Το Apple Watch series 3 μπορεί να ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα wearables στην παρουσίαση της Apple, οι μεγάλες αλλαγές όμως στον τρόπο που λειτουργεί ένα smartwatch έρχονται χάρη στο watchOS 4 που θα ενσωματώνει. Το νέο wearable λογισμικό της Apple φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως LTE συνδεσιμότητα η οποία επιτρέπει τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα χωρίς τηλέφωνο, streaming εκατομμυρίων τραγουδιών μέσω του Apple Music και φυσικά επικοινωνία με τη Siri, θυμίζοντας λίγο επιστημονική φαντασία. Να σημειώσουμε πως η ηλεκτρονική SIM που θα επιτρέπει την LTE σύνδεση θα έχει τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου με το iPhone σας, αλλά θα επιβαρύνει το συμβόλαιό σας. Η Apple συνεργάζεται με τους παρόχους για αυτό και τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι Verizon, AT&T και T-Mobile επιβεβαίωσαν πως θα χρεώνουν $10 το μήνα.

Μαζί έρχονται και νέα watch faces, η πιο σημαντική αναβάθμιση όμως ίσως να βρίσκεται στον τομέα του fitness. Πλέον, η εφαρμογή Heart Rate είναι εξαιρετικής ακρίβειας και προσφέρει μετρήσεις και εκτός άσκησης, ακόμα και όταν ξεκουράζεστε, ενώ μπορεί να σας ειδοποιεί όταν υπάρχουν ανώμαλες μετρήσεις χωρίς να ασκείστε. Μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού κατά την ξεκούραση και όταν επανέρχεται από άσκηση μπορεί να αποκαλύψουν προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Υποστηρίζει επίσης γυμναστική με διακοπτόμενες συνεδρίες υψηλής έντασης (High Intensity Interval Training) και αναγνωρίζει τους κολυμβητικούς σας γύρους.

Η Apple ξεκινά μια νέα έρευνα με ιατρικά ερευνητικά ιδρύματα που ήδη συνεργάζεται, την οποία ονομάζει Apple Heart Study. Με αυτή, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των καρδιακών παλμών για την καλύτερη πληροφόρηση των γιατρών των ασθενών, αφού τα Apple Watch είναι ικανά να εντοπίσουν το 97% των προβλημάτων καρδιάς. Μπορεί να μην αποτελεί ακόμα όργανο επίσημων διαγνώσεων, είναι όμως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης της υγείας των χρηστών.

Το watchOS 4 θα γίνει διαθέσιμο στις 19 Σεπτεμβρίου.