Πρόστιμο στο Facebook από Ισπανική υπηρεσία  

Για παρακολούθηση των χρηστών

Πρόστιμο στο Facebook από Ισπανική υπηρεσία

Νέα διαμάχη ξέσπασε σε άλλη μια Ευρωπαϊκή χώρα και έναν τεχνολογικό κολοσσό. Πρόστιμο μαμούθ εξέδωσε η Ισπανική κυβέρνηση κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, για λόγους ιδιωτικότητας.

Συγκεκριμένα, η Ισπανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων (Agencia Española de Protección de Datos), ανακάλυψε πως η ηλεκτρονική υπηρεσία συλλέγει συστηματικά ευαίσθητες πληροφορίες όπως ιδεολογικές αντιλήψεις, ερωτικές προτιμήσεις, θρησκευτικές αντιλήψεις ακόμα και συνήθειες διαδικτυακής κίνησης χωρίς να ενημερώνει ευθέως τους χρήστες αλλά ούτε και να δηλώνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα. Δεν είναι κρυφό πως η εταιρία έχει στήσει συστήματα που καταγράφουν διάφορες τέτοιες πληροφορίες για τους χρήστες της πλατφόρμας καθώς και για τους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου μέσω των επιλογών like, σε σελίδες, άρθρα και διαφημίσεις.

Με αφορμή μια παλαιότερη, παρόμοια διαμάχη, το Facebook είχε δηλώσει πως τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους. Ωστόσο αυτή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Η AEPD έχει λόγους να πιστεύει πως η εταιρία χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά και για λόγους τους οποίους δε μοιράζεται δημόσια και κρατάει κρυφούς. Η AEPD απευθύνθηκε στην δικαιοσύνη κατηγορώντας το κοινωνικό δίκτυο, όχι μόνο για τα παραπάνω, αλλά και για το ότι οι όροι της ιδιωτικότητας (Privacy Policy) της πλατφόρμας, είναι γραμμένοι με τέτοιο τρόπο που δε γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τον μέσο χρήστη και ότι η εταιρία κρατάει πληροφορίες για κλειστούς λογαριασμούς χρηστών πάνω από 17 μήνες.

Το πρόστιμο που καθορίστηκε ότι πρέπει να καταβάλει η εταιρία στην Ισπανική κυβέρνηση, για την καταπάτηση των Ευρωπαϊκών νόμων περί ιδιωτικότητας, αγγίζει τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ.