Νέες φορολογίες διαπραγματεύεται η ΕΕ για τους τεχνολογικούς γίγαντες

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία άνοιξαν το θέμα προς συζήτηση
11 Σεπτεμβρίου 2017 04:25
Νέες φορολογίες διαπραγματεύεται η ΕΕ για τους τεχνολογικούς γίγαντες

Πολλές ειδήσεις έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, από διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών και μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή της Google με την κυβέρνηση της Γαλλίας, που είχαμε αναμεταδώσει. Συγκεκριμένα η Google κατάφερε να κερδίσει την δίκη στην οποία η το Γαλλικό κράτος της απαιτούσε πρόστιμο ύψους 1.12€ δις. Όμως από ότι φαίνεται τα πράγματα δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.

Σε κοινή επιστολή τους, οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο και την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει συζήτηση στην προγραμματισμένη συνάντηση της 15ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα παρουσιάσουν νέο πρόγραμμα φορολογίας για του τεχνολογικούς κολοσσούς. Κύριος στόχος είναι να αναγκάσουν τις εταιρίες να καταθέτουν φόρο όχι μόνο για τα κέρδη τους από τις πωλήσεις αλλά για τα γενικά έσοδα τους.

Η συνάντηση της ΕΕ είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σε λίγες μέρες στην Εσθονία, όπου και βρίσκεται η προεδρία, ενώ δεν έχει γίνει λόγος από άλλα κράτη-μέλη για τη θέση τους πάνω στο θέμα. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως οι τεχνολογικοί γίγαντες παρακολουθούν τις εξελίξεις αγωνιωδώς και βρίσκονται σε ετοιμότητα να πολεμήσουν το ότι αποφασίσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή εις βάρος τους.