Το Facebook αποκρύπτει στοιχεία από τους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων

Σημαντικές οι δηλώσεις και των δυο μερών
09 Σεπτεμβρίου 2017 05:00
Το Facebook αποκρύπτει στοιχεία από τους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων

Με τις ψευδείς ειδήσεις να αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα, πολλοί οργανισμοί άλλα και κοινωνικά δίκτυα κάνουν μεγάλες προσπάθειες για την καταπολέμηση τους. Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα που συναντά αυτό το πρόβλημα καθημερινώς είναι το Facebook, το οποίο εδώ και καιρό αναπτύσσει αλγορίθμους και μεθόδους εύρεσης και αποκλεισμού αυτών των παραπλανητικών άρθρων.

Πέρα από την λύση του Facebook, δημιουργήθηκαν αυτόνομοι οργανισμοί, όπως οι Snopes, FactCheck.org και PolitiFact που με την βοήθεια των δεδομένων που τους παρέχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνδράμουν και αυτοί στον πόλεμο κατά των ψευδών ειδήσεων. Πρόσφατα όμως, διοικητικά στελέχη αυτών των οργανισμών δήλωσαν πως το Facebook τους αποκρύπτει στοιχεία τα οποία θα έκαναν μεγάλη διαφορά στην αποδοτικότητα τους.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία τα οποία ζητούν οι οργανισμοί από την εταιρία είναι το ποσοστά με τα οποία εμφανίζονται συγκεκριμένες ειδήσεις αφότου έχουν μαρκαριστεί ως ψευδείς, ποιες από τις ειδήσεις έχουν ήδη διασταυρωθεί από κάποιον άλλο οργανισμό και ποιες από αυτές χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ τους οργανισμούς αυτούς, καθώς όπως αναφέρει ο Aaron Sharockman, διευθύνων σύμβουλος της PolitiFact,

Υπάρχουν 1200 με 1500 ειδήσεις που χρειάζονται προσοχή και εμείς θα επικεντρωθούμε σε 2.

Αυτό γίνεται γιατί η διασταύρωση των πληροφοριών μιας είδησης μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες.

Σε απάντηση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, η υπεύθυνη προϊόντων New Feed, Sara Su, τόνισε πως η εταιρία θέλει και σκοπεύει να μοιραστεί τα δεδομένα με τους οργανισμούς, ωστόσο κύριο μέλημα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών της πλατφόρμας.