Η Google βοηθάει για να βάλουμε ένα τέλος στα Greeklish

Αυτόματη μετατροπή στα Ελληνικά
06 Σεπτεμβρίου 2017 08:54
Η Google βοηθάει για να βάλουμε ένα τέλος στα Greeklish

Η Google κυκλοφόρησε μια νέα αναβάθμιση του εικονικού της πληκτρολογίου, του Gboard, με την οποία θέλει να στηρίξει την Ελληνική γλώσσα και να κάνει τα Greeklish παρελθόν.

Τα Greeklish ήταν μια λύση ανάγκης την εποχή που τα πρώτα κινητά τηλέφωνα και αργότερα τα πρώτα smartphones, δεν υποστήριζαν την Ελληνική γλώσσα, με τους χρήστες να αναγκάζονται να τη γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες. Σήμερα όμως που η συντριπτική πλειοψηφία των πληκτρολογίων των συσκευών υποστηρίζουν τα Ελληνικά, τα Greeklish έχουν γίνει η μάστιγα της Ελληνικής γλώσσας με εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες να εκφράζονται ακόμα με αυτά.

Πλέον, ενεργοποιώντας το “Greek (abc -> Ελληνικά)" στο Gboard πληκτρολόγιο, οι λέξεις που θα  γράφετε στα Greeklish, θα μεταφέρονται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο στα Ελληνικά.

Όπως αναφέρει και η Μαρίλη Νίκα, speech & keyboard program manager της Google, το νέο πληκτρολόγιο θα βοηθήσει τους Έλληνες να διατηρήσουν την κουλτούρα και τη γλώσσα τους στον ψηφιακό κόσμο. 

Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να επιβιώσει στο σύγχρονο κόσμο και μόνο αν την υποστηρίξουμε θα το καταφέρει. Καλύτερα ανορθόγραφα Ελληνικά παρά Greeklish. Τουλάχιστον στο πρώτο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ποια η άποψή σας για το θέμα; Πείτε μας στα σχόλια.