Η Huawei επενδύει στην AΙ με το Kirin 970 chip

Ταχύτατη αναγνώριση εικόνων και φωνής
05 Σεπτεμβρίου 2017 06:51
Η Huawei επενδύει στην AΙ με το Kirin 970 chip

Κατά τη διάρκεια της IFA 2017, η Huawei παρουσίασε το Kirin 970 SoC, ένα chip το οποίο είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη της AI. Συνήθως η τεχνητή νοημοσύνη των τηλεφώνων βασίζεται στην υπολογιστική ισχύ του cloud, ωστόσο εδώ δίνεται βάση στην ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων που παρέχουν οι αισθητήρες του τηλεφώνου. Έτσι είναι δυνατή η ταχύτερη αναγνώριση εικόνων και φωνής χωρίς το χάσιμο χρόνου με τις ασύρματες μεταδόσεις δεδομένων.

Τεχνικά, το νέο chip κρατά την ίδια οκταπύρηνη διάταξη του προκατόχου του με τέσσερις Cortex-A73 στα 2.4GHz και τέσσερις Cortex-A53 στα 1.8GHz. Ειδοποιός διαφορά η αρχιτεκτονική τους, αφού το Kirin 970 είναι κατασκευασμένο στα 10nm και όχι στα 12nm. Μάλιστα διαθέτει 5.5 δισεκατομμύρια transistors, έναντι 3.1 δις των Snapdragon. Το αποκλειστικό “Neural Processing Unit” που ενσωματώνει έχει ένα Hexagon DSP, αποκλειστικά για την αύξηση της ισχύος των υπολογισμών της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνολικά, η Huawei υπόσχεται αύξηση στις επιδόσεις κατά 25 φορές, με 50 φορές μεγαλύτερη αποδοτικότητα από έναν τετραπύρηνο Cortex-A73, που σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στην επεξεργασία δεδομένων χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Η εταιρία δεν ανακοίνωσε σε ποιο τηλέφωνο θα δούμε ενσωματωμένο το Kirin 970 αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα είναι στο Mate 10.