Ευπάθεια σε μισό εκατομμύριο βηματοδότες αναγνώρισε το FDA

Οι ασθενείς θα πρέπει να περάσουν για firmware update
02 Σεπτεμβρίου 2017 12:55
Ευπάθεια σε μισό εκατομμύριο βηματοδότες αναγνώρισε το FDA

Τρομακτική η νέα ανακοίνωση του Food and Drug Administration των ΗΠΑ που αναφέρει πως βηματοδότες της εταιρίας St. Jude Medical φέρουν ευπάθεια στο λογισμικό τους που μπορεί να πυροδοτηθεί από hacker και να τους επιτρέψει την αλλαγή των ρυθμίσεων ή ακόμα χειρότερα, χειρισμό της μπαταρίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η κατασκευάστρια εταιρία έχει δημιουργήσει ενημέρωση του firmware της συσκευής που διορθώνει τα προγραμματιστικά λάθη και καλεί όσους ασθενείς έλαβαν τέτοιου τύπου βηματοδότη πριν τις 28 Αυγούστου του 2017 να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους το συντομότερο. Η υπηρεσία εκτιμά πως 465 χιλιάδες συσκευές φέρουν την ευπάθεια που κάποιος κακόβουλος hacker μπορεί να εκμεταλλευτεί χρησιμοποιώντας υλικό που μπορεί να αγοράσει από οποιοδήποτε μαγαζί.

Τονίζεται πως η τρίλεπτη διαδικασία ενημέρωσης του firmware έχει τα ανάλογα ρίσκα. Η συσκευή κατά την ενημέρωση θα τρέχει στο backup mode κάτι που μπορεί να την κάνει να χάσει τις ρυθμίσεις της ή και να χαλάσει ολοκληρωτικά! Το FDA συνιστά την άμεση επικοινωνία με έναν ειδικό για περαιτέρω πληροφόρηση επί του θέματος.