Η ηλεκτρική νταλίκα της Cummins

Ο νέος ανταγωνιστής της Tesla
02 Σεπτεμβρίου 2017 12:50
Η ηλεκτρική νταλίκα της Cummins

O γίγαντας κατασκευαστής μηχανών Cummins με την παρουσίαση του καινούριου AEOS, πλήρως ηλεκτροκίνητου φορτηγού, μπήκε για τα καλά στον ανταγωνισμό με την Tesla. Ο Elon Musk και η ομάδα του έχουν δημοσιεύσει ανακοίνωση, εδώ και κάποιο καιρό, πως πρόκειται να παράξουν ένα ηλεκτρικό φορτηγό αυτοκίνητο αλλά η Cummins τους πρόλαβε.

Το τεράστιο AEOS κινείται με την βοήθεια ενός ηλεκτρικού μοτέρ με μπαταρία 140kWh. Εννοείται πως δεν υπάρχει σύγκριση δύναμης ανάμεσα στον ηλεκτροκινητήρα και τον δωδεκάλιτρο πετρελαιοκινητήρα αλλά είναι μια μεγάλη προσπάθεια προς την προφύλαξη του περιβάλλοντος. Το όχημα είναι ικανό να φέρει περίπου 20 τόνους φορτίου με αυτονομία 160 χιλιόμετρα με φόρτιση μιας ώρας.

Το κύριο μειονέκτημα του AEOS σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η αυτονομία. Ο CEO της Tesla έχει υποσχεθεί αυτονομία της τάξεως των 300 με 500 χιλιομέτρων στη δικιά τους εκδοχή του ηλεκτροκίνητου φορτηγού, ωστόσο η Cummins τονίζει πως αυτή τη στιγμή το AEOS είναι ένα Concept και όχι όχημα παραγωγής. Χρειάζεται τουλάχιστον δυο χρόνια μέχρι το νέας γενιάς φορτηγό ξεκινήσει να παράγεται και είναι πολύ πιθανό η εμβέλεια του να αυξηθεί κατά πολύ.