Τεχνητή Νοημοσύνη μειώνει δραματικά το χρόνο των αστρονομικών αναλύσεων

Από μήνες σε δευτερόλεπτα
02 Σεπτεμβρίου 2017 09:39
Τεχνητή Νοημοσύνη μειώνει δραματικά το χρόνο των αστρονομικών αναλύσεων

Το φαινόμενο των βαρυτικών φακών το συναντάμε όταν σε μια περιοχή του διαστήματος έχουμε κάποιο τεράστιο αντικείμενο, του οποίου το βαρυτικό πεδίο παραμορφώνει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που περνά από κοντά του, όπως ακριβώς ένας φακός. Αποτέλεσμα πολλές φορές είναι η παραγωγή πολλαπλών εικόνων ενός απομακρυσμένου αντικειμένου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο φαινόμενο που μας έχει επιτρέψει να ανακαλύψουμε εξωπλανήτες, μακρινούς γαλαξίες, μαύρες τρύπες και άλλα αντικείμενα που η νοητή τους ευθεία εμποδιζόταν από άλλα αντικείμενα. Όμως οι υπολογισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και απαιτούν βδομάδες ή και μήνες μελέτης για να αποδειχθεί ένας μόνο βαρυτικός φακός.

Ερευνητές του Stanford University αποφάσισαν να εμπιστευθούν την τεχνητή νοημοσύνη και εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο με μισό εκατομμύριο προσομοιωμένες εικόνες βαρυτικών φακών μέσα σε μία μέρα. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν πως η ακρίβεια των αποτελεσμάτων αντιστοιχούσε σε αυτήν των παραδοσιακών μεθόδων υπολογισμού.

Το εκπληκτικό είναι πως τα νευρωνικά δίκτυα μαθαίνουν από μόνα τους τι να ψάξουν. Μπορώ να το παρομοιάσω με τον τρόπο που τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα. Δεν τους εξηγείς τι ακριβώς είναι ένας σκύλος, απλά τους δείχνεις φωτογραφίες σκύλων.

Δεν είναι απλά ότι επέλεξαν φωτογραφίες σκύλων από ένα σωρό φωτογραφιών, αλλά πρόσφεραν πληροφορίες για το βάρος, το ύψος και την ηλικία των σκύλων.

Με νέα, πιο εξελιγμένα τηλεσκόπια να κατασκευάζονται, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σίγουρα θα αυξήσει εκθετικά τις ανακαλύψεις μας στο σύμπαν. Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Nature.