Onliner: Ένα από τα μεγαλύτερα spambots στην ιστορία

711 εκατομμύρια emails στο στόχαστρό του
02 Σεπτεμβρίου 2017 04:36
Onliner: Ένα από τα μεγαλύτερα spambots στην ιστορία

Το νέο spambot με όνομα Onliner απειλεί 711 εκατομμύρια λογαριασμούς email. Μετά την δημοσίευση της έρευνας που έκανε ο ερευνητής με το ψευδώνυμο Benkow, αποδείχθηκε πως το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται για να διαδώσει τον Ursnif Trojan, ιό που στοχεύει την κλοπή τραπεζικών και προσωπικών στοιχείων.

Το Onliner είναι αυτοματοποιημένο να συλλέγει παραβιασμένους λογαριασμούς email από προηγούμενες επιθέσεις με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει για να αποστείλει το Ursnif. Στον κώδικά του βρέθηκε λίστα με πάνω από 711 εκατομμύρια λογαριασμούς email εκ των οποίων 80 εκατομμύρια ήταν πλήρως παραβιασμένοι και λειτουργούσαν ως αποστολείς. Χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή το Onliner spambot μπορεί να ξεγελάσει τα φίλτρα spam των παρόχων email υπηρεσιών και να τρυπώσει στο φάκελο των εισερχομένων ανενόχλητο. Η μόλυνση από το φερόμενο trojan μπορεί να γίνει πανεύκολα αν ο χρήστης ξεγελαστεί και ανοίξει κάποιο από τα συνημμένα αρχεία.

Ο Troy Hunt ιδρυτής και διαχειριστής της σελίδας haveibeenpwned.com δήλωσε μέσω του λογαριασμού στο Twitter ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη λίστα παραβιασμένων λογαριασμών που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ.

 

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Hunt, προς έκπληξή του, βρήκε και τον εαυτό του στη λίστα με τα θύματα και καλό θα ήταν όλοι να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν παραβιαστεί μέσα από την υπηρεσία του HaveIBeenPwned.