Τεχνολογία κρυπτογράφησης προστατεύει τις πληροφορίες του DNA σας

Τι πιο προσωπικό από το γονιδίωμά σας;
22 Αυγούστου 2017 07:20
Τεχνολογία κρυπτογράφησης προστατεύει τις πληροφορίες του DNA σας

Μιλάμε καθημερινά  για προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά μια έννοια που λίγοι είχαν σκεφτεί είναι η προστασία των πληροφοριών του γονιδιώματος κάποιου. Μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί πιο σημαντικό ακόμα και από τα ιατρικά δεδομένα ενός ασθενούς, αφού μέσα του κρύβονται πληροφορίες για την υγεία σας, την προσωπικότητά σας και το οικογενειακό ιστορικό σας. Σίγουρα δε θα ήθελε κανείς το DNA του να βρίσκεται στα λάθος χέρια. Ερευνητές του Stanford University βρήκαν ένα τρόπο για να κρατούν κρυφή την πλειοψηφία των γονιδιακών πληροφοριών κατά τη διάρκεια εξέτασης.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Science. Προσπαθώντας να βρουν γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες, οι ερευνητές χρειάζεται να συγκρίνουν το DNA χιλιάδων ανθρώπων. Ωστόσο δε χρειάζεται όλο το γονιδίωμα και υπάρχει τρόπος να κρατούνται κρυφές οι άσχετες πληροφορίες με τη χρήση κρυπτογράφησης.

Υπάρχει η πεποίθηση πως μπορούμε να βρούμε καίριες διαφορές εξετάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα. Αλλά αυτές οι διαφορές αποτελούν μόνο ένα μικροσκοπικό δείγμα του DNA μας. Υπάρχουν τώρα εξαιρετικά εργαλεία στην επιστήμη των υπολογιστών και την κρυπτογραφία που επιτρέπουν στους ερευνητές να εντοπίσουν μόνο αυτές τις διαφορές, κρατώντας ταυτόχρονα το υπόλοιπο γονιδίωμα εντελώς κρυφό.

Ουσιαστικά το DNA των ασθενών κρυπτογραφείται και στα αποτελέσματα φαίνεται μόνο αν η ανάλυση αποκαλύπτει την παρουσία κάποιων συγκεκριμένων μεταλλαγμένων γονιδίων. Οι πληροφορίες που ανεβαίνουν στο “σύννεφο” έπειτα, περιλαμβάνουν μόνο τα γονίδια που είναι σχετικά με την έρευνα. Περίπου το  97% του DNA των ασθενών έμεινε κρυφό και μπορούσε να αποκαλυφθεί μόνο στους ίδιους. Τελικός σκοπός; Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μοιραστούμε να μυστικά της βιολογίας μας με τους γιατρούς και τους επιστήμονες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε την ιδιωτικότητά μας στην εποχή της πληροφορίας.

Υπάρχουν τεχνικές που η κοινότητα της κρυπτογραφίας ανέπτυσσε εδώ και καιρό. Τώρα μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και στη βιολογία.