Toyota και Intel βλέπουν το μέλλον των αυτοκινήτων

Αναπτύσσουν νέα πρωτοβουλία πληροφοριών αυτοκίνησης
13 Αυγούστου 2017 15:14
Toyota και Intel βλέπουν το μέλλον των αυτοκινήτων

Καθώς τα σύγχρονα οχήματα με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο εισέρχονται αργά αλλά σταθερά κάτω από την κατηγορία των mainstream οχημάτων, τα δεδομένα που μοιράζονται αμφίδρομα με το cloud αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, σε σημείο δε όπου οι τρέχοντες υποδομές δικτύων και υπολογιστικών τεχνολογιών δε θα καταφέρουν να σταθούν αντάξιες της ζήτησης μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό πάτησαν οι Toyota, Intel, Ericsson, Denso, NTT DoCoMo και άλλοι, και ανακοίνωσαν μια κοινοπρακτική πρωτοβουλία που σχετίζεται με ένα 'νέο, μεγάλο σύστημα πληροφοριών αυτοκίνησης' όπου θα τους καταστήσει ως φορέα κοινού ενδιαφέροντος. Ο σκοπός του φορέα θα είναι αφιερωμένος στη συλλογή, διαχείριση, ανταλλαγή και ανάλυση δεδομένων/πληροφοριών, τα αποτελέσματα των οποίων θα οδηγήσουν στη μετέπειτα δημιουργία, συντήρηση και τέλος εξέλιξη ενός συστήματος/δικτύου της αυτοκινητοβιομηχανίας του μέλλοντος. Ένα δίκτυο που θα φέρει μια τεράστια γκάμα Internet of Things συσκευών (βλ. 5G) και συναφών "λύσεων", μεταξύ των οποίων χαρτογράφηση, πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και έξυπνη οδηγική βοήθεια.

Το 'Automotive Edge Computing Consortium' που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν στο άμεσο μέλλον οι τιτάνες της βιομηχανίας θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά των ταυτόσημων φιλοδοξιών που τρέφουν σχετικά με την αυτοκίνηση του μέλλοντος. Με γνώμονα αυτό, οι εταιρίες ελπίζουν σε μια ομάδα που θα καταφέρει να δομήσει τελικά ένα εντελώς νέο οικοσύστημα, όπου θα αποτελέσει με τη σειρά του πρότυπο όλων των μεταγενέστερων προσπαθειών. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί παραταύτα η κατακερματισμένη φύση αυτού του κλάδου της βιομηχανίας που έρχεται σε σύγκρουση με την καθόλα αναδυόμενη πορεία του. Η ανάλυση του ζητήματος βέβαια παραμένει "αμπελοφιλοσοφία", καθότι το επίσημο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ρητά σε λύσεις self-driving, όλες όμως οι οντότητες του φορέα έχουν στο παρελθόν δηλώσει την άλκιμη και οξεία τάση τους σχετικά με το 'αυτόνομο' μέλλον της αυτοκίνησης.

Η ίδρυση της κοινοπραξίας δε θα μπορούσε να αποτελεί παρά ένα ακόμη στοχευμένο βήμα προς την εξασφάλιση μιας ισχυρής θέσης σε μία μέλλουσα αγορά, η οποία με μαθηματική ακρίβεια αναμένεται να αξίζει τρισεκατομμύρια δολάρια σε μερικές δεκαετίες. Μόλις αυτή οριστικοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος, τα μέλη θα δημιουργήσουν μια σειρά από R&D projects που ως βασικό τους στόχο θα έχουν τόσο την εκπλήρωση του αρχικού έργου, όσο και την επέκταση του ίδιου του ομίλου. Κάποια από αυτά ενδέχεται να τα δούμε στην επόμενη CES που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο.