Πρώην μηχανικός Google: Νιώθω προδομένος από την εταιρία

Λογοπαίγνιο που ανάγει την Google σε Σοβιετικό Γκουλάγκ
11 Αυγούστου 2017 09:29
Πρώην μηχανικός Google: Νιώθω προδομένος από την εταιρία

Οι εξελίξεις μετά την απόλυση του μηχανικού της Google για αμφιλεγόμενο κείμενο το οποίο σύμφωνα με την εταιρία παραβίασε τον εσωτερικό κώδικα των εργαζομένων, αφού προωθούσε τις διακρίσεις βάσει φύλου ανάμεσα στο προσωπικό της, είναι καταιγιστικές. Ο James Damore έχει γίνει το πρόσωπο της εβδομάδας, με συνεντεύξεις σε διάφορα μεγάλα μέσα. Σε μία από αυτές, στο Bloomberg TV, υπερασπίστηκε το 10σέλιδο μανιφέστο του, δηλώνοντας ταυτόχρονα πληγωμένος και προδομένος από την Google. Δηλώνει κατηγορηματικά επίσης πως δεν είναι σεξιστής ή ρατσιστής. Σε ερώτηση πολιτικής τοποθέτησης, αφού η ακροδεξιά έχει ανάγει τον Damore σε ήρωα, ο ίδιος δήλωσε πως τοποθετεί τον εαυτό του περισσότερο στο κέντρο.

Όταν το δημοσίευσα κανείς δε μου είπε “όχι, μην το κάνεις αυτό”, ενώ το είδαν πολλά άτομα. Μόνο όταν έγινε viral, η διοίκηση άρχισε να με ντροπιάζει και τελικά να με απολύει. […] Υπήρξε μια κοινή προσπάθεια από την ανώτερη διοίκηση να δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα πως αυτό που έκανα ήταν κακό και λάθος και δεν θα το ανεχτεί. Αν κάποιο στέλεχος ή διευθυντής με υποστήριζε, ισοδυναμούσε με “αυτοκτονία” στην καριέρα τους.

Ο Damore πιστεύει πως η απόλυσή του είναι παράνομη και θα κινηθεί νομικά. Στον Twitter λογαριασμό του ανάρτησε φωτογραφίες στις οποίες ποζάρει με μία μπλούζα που γράφει Goolag στα χρώματα της Google, μια σαφής αναφορά για εξίσωση της Google με τα Σοβιετικά Γκουλάγκ στα οποία το καθεστώς έστελνε τους φυλακισμένους (αντιφρονούντες και πολιτικούς αντιπάλους) για να πεθάνουν από το κρύο ή την πείνα, καταδικασμένοι σε καταναγκαστική εργασία χωρίς καμία δίκη.