Chip επισκευάζει άμεσα κατεστραμμένο ιστό

Θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας
09 Αυγούστου 2017 07:58
Chip επισκευάζει άμεσα κατεστραμμένο ιστό

Μια νέα συσκευή η οποία μπορεί να επιδιορθώσει κατεστραμμένο ιστό μέσα σε δευτερόλεπτα ανέπτυξαν επιστήμονες του Ohio State University. Η τεχνική γνωστή ως Tissue Nanotransfection (TNT) μπορεί να φέρει την επανάσταση στην ιατρική, με τις εφαρμογές της να είναι πραγματικά πολλές.

Λειτουργεί χάρη σε ένα chip στο μέγεθος ενός νομίσματος, το οποίο “εισάγει” γενετικό κώδικα στα κύτταρα του δέρματος, μετατρέποντάς τα σε άλλο τύπο κυττάρων. Στα πρώτα βήματα των δοκιμών, οι ερευνητές μπόρεσαν να επαναπρογραμματίσουν τα δερματικά κύτταρα ενός ποντικιού σε αγγειακά κύτταρα. Το ποντίκι είχε τραυματισμένο πόδι χωρίς ροή αίματος και με την τεχνική αυτή, ενεργά αγγεία εμφανίστηκαν στο πόδι μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ τη δεύτερη βδομάδα το πόδι είχε επανέλθει πλήρως.

Η ίδια τεχνική εφαρμόστηκε και σε ποντίκι με εγκεφαλικό, με τους επιστήμονες να αναπτύσσουν εγκεφαλικά κύτταρα σε αυτό και να είναι πεπεισμένοι πως αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί πέρα από δερματικό ιστό και σε όργανα ή νευρικά κύτταρα. Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που κύτταρα επαναπρογραμματίζονται μέσα σε ζωντανό οργανισμό.

Η τεχνική δεν απαιτεί χειρουργείο, ούτε καν νοσοκομείο ή κλινική. Οι εφαρμογές της φαντάζουν άπειρες, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται ταχεία αντίδραση, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή στρατιώτες που τραυματίζονται στη μάχη. Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017.

Tags: