Μείωση εγκληματικότητας με...αλγορίθμους;

Κι όμως το Σικάγο το πέτυχε
06 Αυγούστου 2017 07:40
Μείωση εγκληματικότητας με...αλγορίθμους;

Η αστυνομία του Σικάγο των ΗΠΑ χρησιμοποιεί αλγόριθμους πρόβλεψης εγκλημάτων εδώ και καιρό και πλέον φαίνεται να έχει κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα. Το 7ο τμήμα της πόλης αναφέρει πως οι αλγόριθμοι πρόβλεψης μείωσαν τον αριθμό των πυροβολισμών κατά 39% φέτος, ενώ και οι φόνοι μειώθηκαν κατά 33%. Τρία ακόμα τμήματα είδαν μείωση 15% έως 29% στους πυροβολισμούς και 9% έως 18% στους φόνους.

Μπορεί να ακούγεται σαν το σενάριο του Minority Report, η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο απλή. Οι αλγόριθμοι λαμβάνουν υπόψιν τα στατιστικά των εγκληματικών ενεργειών σε μια περιοχή και βάζουν στην εξίσωση τα οικονομικο-κοινωνικά δεδομένα της, τις επιχειρήσεις εκεί, ακόμα και τον καιρό, για να δώσουν ποσοστά στο πόσο πιθανό είναι ένα έγκλημα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, μπορούν να συνδέσουν τις σχέσεις με συμμορίες, το ιστορικό συλλήψεων και χρήσης ναρκωτικών, ενώ λαμβάνουν δεδομένα και από αισθητήρες που ανιχνεύουν τους πυροβολισμούς στην πόλη. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία της αστυνομίας αποφασίζει που και πότε θα αναπτύξει περιπολίες.

Ωστόσο, τόσο η αστυνομία όσο και οι ακαδημαϊκοί τονίζουν πως οι αλγόριθμοι είναι μόνο μέρος μιας μεγαλύτερης λύσης που απαιτείται σε μια πόλη η οποία μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των παραγόντων που αυξάνουν την εγκληματικότητα, όπως η περιορισμένη πρόσβαση στην παιδεία και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ειδικά στο νότιο τμήμα της πόλης.