Σταμάτησε το WannaCry και τώρα συνελήφθη από το FBI

Άδοξη κατάληξη για τον Marcus Hutchins
04 Αυγούστου 2017 13:22
Σταμάτησε το WannaCry και τώρα συνελήφθη από το FBI

Ο 23χρονος Βρετανός ερευνητής ασφαλείας, Marcus Hutchins, είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από την πετυχημένη προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού WannaCry, που είχε επηρεάσει υπολογιστικά συστήματα στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και ολόκληρο το νοσοκομειακό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας. Τώρα όμως βρίσκεται στα χέρια των αρχών των ΗΠΑ.

Στο ταξίδι του για να παρευρεθεί στο μεγαλύτερο συνέδριο κυβερνοασφάλειας Defcon στις ΗΠΑ, ο Hutchins συνελήφθη από ανθρώπους της υπηρεσίας του FBI. Αρχικά μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης της πολιτείας της Νεβάδα ενώ λίγες ώρες μετά, τα ίχνη του χάθηκαν καθώς οι αρχές τον μετέφεραν σε μυστική τοποθεσία. Φίλος του κρατούμενου, δήλωσε μετά τη σύλληψη:

Δεν γνωρίζουμε γιατί ο Marcus είναι υπό κράτηση και τώρα δεν έχουμε ιδέα για το που βρίσκεται στις ΗΠΑ και ανησυχούμε για τον αν είναι καλά.

Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε πως Hutchins εντοπίστηκε στα γραφεία του FBI στη Νεβάδα. Το FBI δήλωσε πως τον συνέλαβε γιατί ευθύνεται για την δημιουργία καθώς και τη διακίνηση κακόβουλου λογισμικού. Συγκεκριμένα τον θεωρούν υπεύθυνο για την επίθεση του Kronos Banking Trojan που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τον ίδιο μήνα του έτους 2015.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται πως ο Hutchins παραδέχτηκε πως δημιούργησε και πούλησε το Kronos malware, ωστόσο ο ίδιος μπροστά στο δικαστή που οδηγήθηκε δήλωσε αθώος.