Επιστήμονες δημιούργησαν το μεγαλύτερο εικονικό σύμπαν

Κάνοντας χρήση του δυνατότερου supercomputer στον κόσμο
31 Ιουλίου 2017 14:09
Επιστήμονες δημιούργησαν το μεγαλύτερο εικονικό σύμπαν

Οι δυνατότητες του γρηγορότερου supercomputer στον κόσμο, Sunway TaihuLight, τέθηκαν υπό τις δοκιμές μιας ομάδας Κινέζων επιστημόνων του Sunway University.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα South China Morning Post που εδρεύει στο Hong Kong, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξομοιώσουν τη δημιουργία του σύμπαντος, καθώς και ένα μικρό χρονικά κομμάτι επέκτασης του, υπό το project 'Warm-Up Exercise'. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν μια εξομοίωση ενός εικονικού σύμπαντος μεγαλύτερη κατά πέντε φορές από εκείνη του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο, αφού είχαν στη διάθεση τους δέκα εκατομμύρια CPU πυρήνες. Ειδοποιός διαφορά ότι η πρώτη κράτησε μόλις μια ώρα, ενώ η δεύτερη περίπου ογδόντα. Σύμφωνα με τον τύπο, κατά το σύνηθες, οι κινεζικής κατασκευής υπέρ-υπολογιστές φέρουν διάφορες σημαντικές αδυναμίες και έτσι σπανίως τρέχουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η ομάδα πρέπει να βρήκε ένα τρόπο να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του, αφού οι αναφορές κάνουν λόγο πως άγγιξαν τα όρια της επεξεργαστικής ισχύος χωρίς όμως προβλήματα.



Οι προσομοιώσεις του σύμπαντος είναι κάτι γνωστό, αφού αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα εργαλείο προσέγγισης και χαρτογράφησής του. Οι αστρονόμοι κάνουν χρήση τους σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της ερεύνας νέων "γόνιμων" περιοχών, ή προς ανακάλυψη στοιχείων που θα ρίξουν φως στην υπόθεση μυστήριων υλών όπως η 'Σκοτεινή Ύλη' και η 'Σκοτεινή Ενέργεια'.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Gao Liang, ανακοίνωσε τα σχέδια του σχετικά με την επόμενη εξομοίωση που ετοιμάζει. Εκείνη θα καλύψει όλο το μεσοδιάστημα μεταξύ της δημιουργίας και του σήμερα, ελέω αυτού, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να κυκλοφορήσει ο διάδοχος του Sunway -φημολογείται για το 2019- αφού η δέκα φορές μεγαλύτερη δύναμή του θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του νέου του εγχειρήματος.