Ο Πούτιν απαγορεύει τα VPN δίκτυα

Υποχρεωτικός και ο τηλεφωνικός αριθμός για τα chat apps
31 Ιουλίου 2017 06:40
Ο Πούτιν απαγορεύει τα VPN δίκτυα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, υπέγραψε νόμο ο οποίος απαγορεύει τεχνολογία που προσφέρει πρόσβαση σε websites, απαγορευμένα στη Ρωσία. Ουσιαστικά πρόκειται για το τέλος των VPN δικτύων στη χώρα, καθώς και άλλων τεχνολογιών που αποκρύπτουν την ταυτότητα και την τοποθεσία του χρήστη και του επιτρέπουν να σερφάρει ανώνυμα. Ο νόμος, ο οποίος ήδη έχει γίνει δεκτός από τη Δούμα (Βουλή), θα τεθεί σε ισχύ την 1 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής της Δούμας, Leonid Levin τόνισε πως αυτός ο νόμος δεν έχει σκοπό να επιβάλει περιορισμούς στους νομοταγείς πολίτες, αλλά μόνο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο. Από την άλλη, με τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας να πλησιάζουν το Μάρτιο, η απαγόρευση της VPN τεχνολογίας θα κάνει δυσκολότερο στους Ρώσους να έχουν πρόσβαση σε sites που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση του Πούτιν, ελέγχοντας έτσι ως ένα βαθμό τους αντιφρονούντες.

Επιπλέον, τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018 ένας ακόμη νόμος, ο οποίος υποχρεώνει τις chat εφαρμογές να συνδέουν τους χρήστες με τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς. Κι ενώ μερικές εφαρμογές όπως το Messenger ήδη ενθαρρύνουν το χρήστη να προσφέρει τον αριθμό του, ο νόμος αυτός το καθιστά πλέον υποχρεωτικό. Ουσιαστικά πρόκειται για το τέλος της ανωνυμίας στη Ρωσία, αφού οι ιδιοκτήτες των εφαρμογών θα πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία του χρήστη αν τους ζητηθούν, ακόμα και να περιορίσουν την πρόσβαση στην εφαρμογή, πάντα στην περίπτωση που ο χρήστης διαμοιράζει παράνομο περιεχόμενο.

Και πάλι εδώ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το βήμα αυτό πάρθηκε για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται πως θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση αυτών που διοργανώνουν διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.