Πρέπει οι πολιτικοί να έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν χρήστες στα social media;

Είναι παραβίαση της ελευθερίας του λόγου;
30 Ιουλίου 2017 08:13
Πρέπει οι πολιτικοί να έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν χρήστες στα social media;

Στις ΗΠΑ υπάρχει το τελευταίο διάστημα το ερώτημα αν οι πολιτικοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν χρήστες στα social media, μετά τα blocks του Donald Trump σε χρήστες του Twitter. Τώρα όμως έρχεται μια απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Virginia, η οποία ορίζει πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν χρήστες, αφού αυτό αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Η απόφαση προέρχεται από άλλη υπόθεση, όπου ο Brian Davison κινήθηκε νομικά εναντίον του συμβουλίου της κομητείας του Loudoun, το οποίο τον μπλόκαρε μετά τις κατηγορίες του περί διαφθοράς. Το block έγινε στον προσωπικό λογαριασμό Facebook της Προέδρου του συμβουλίου και το δικαστήριο απεφάνθη πως αφού η Πρόεδρος χρησιμοποιεί το λογαριασμό ως κυβερνητική αξιωματούχος, παραβίασε το πρώτο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ “καταπιέζοντας σχόλια που αποτελούν κριτική και αφορούν εκλεγμένους αξιωματούχους”.

Όπως ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής, η υπόθεση αυτή “εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα συνταγματικά όρια που ισχύουν στους λογαριασμούς social media των εκλεγμένων αξιωματούχων”.

Η πραγματικότητα της Ελλάδας φυσικά, δεν έχει τέτοιους προβληματισμούς μιας και ο καθένας κάνει αυτό που θέλει στα social media χωρίς κάποιο νομικό πλαίσιο. Εσείς τι λέτε; Θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι εκλεγμένοι Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι για τα social media τους χωρίς τη δυνατότητα block ή ένας λογαριασμός στο Facebook ή το Twitter θα έπρεπε να παραμένει προσωπικός και να τον χειρίζεται ο ιδιοκτήτης του όπως αυτός κρίνει;