Το GhostCtrl είναι η νέα απειλή για τις συσκευές Android

Ακόμα ένα spyware με τρομακτικές δυνατότητες
19 Ιουλίου 2017 15:05
Το GhostCtrl είναι η νέα απειλή για τις συσκευές Android

Με την ανακάλυψη του SpyDealer, malware για τις Android συσκευές με σκοπό την συλλογή δεδομένων αλλά και τη στενή παρακολούθηση των θυμάτων του, να βρίσκεται μόλις λίγες εβδομάδες πίσω μας, ερευνητές εντόπισαν μια ακόμα πιο σοβαρή απειλή.

Η Ολλανδική Trend Micro, υπηρεσία κυβερνοασφάλειας, δημοσιεύσε τα ευρήματα της για το GhostCtrl και είναι τρομακτικά. Ξεκινώντας την αναφορά γίνεται γνωστό πως οι ερευνητές ήρθαν αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές εκδόσεις-παραλλαγές του ίδιου κακόβουλου λογισμικού. Οι πρώτες δύο είχαν κύριο στόχο την κρυφή συλλογή δεδομένων και τον απομακρυσμένο χειρισμό μερικών υπηρεσιών της συσκευής του χρήστη. Η τρίτη, απόγονος των δύο προαναφερθέντων, συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των δύο και προσθέτει πολλά καινούρια. Μεταξύ άλλων, που θα βρείτε στην παρακάτω λίστα, το GhostCtrl μπορεί να χρησιμοποιεί τους αισθητήρες της συσκευής σε πραγματικό χρόνο, να κάνει κάθε είδους διαχείριση των αρχείων της συσκευής, να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις και να στέλνει SMS.

Οι ερευνητές που ξεσκέπασαν το λογισμικό δηλώνουν πως τα malware τέτοιου τύπου έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και πως δεν θα σταματήσουμε να τα βλέπουμε σύντομα. Ο συγκεκριμένος ιός, πιστεύουν πως είναι αποτέλεσμα του ιού OmniRat που χτύπησε τα νοσοκομεία του Ισραήλ για να αποσπάσει, παράνομα, πληροφορίες των ασθενών.

Η Trend Micro προειδοποιεί ότι το malware κρύβεται πίσω από μολυσμένες εφαρμογές και πως άμα η συσκευή μολυνθεί δεν υπάρχει επιστροφή. Συνιστάται να ενημερώνετε το λογισμικό της συσκευής σας τακτικά και να μην εμπιστεύεστε εξωτερικές πηγές για εφαρμογές πέρα από το Google Play Store.

 

Tags: