Η Google γλιτώνει από γαλλικό πρόστιμο €1.12 δις

Αθωώνεται στα δικαστήρια
13 Ιουλίου 2017 16:42
Η Google γλιτώνει από γαλλικό πρόστιμο €1.12 δις

Ευχάριστο τέλος είχε το δικαστήριο που εκτυλίχθηκε στη Γαλλία για τον τεχνολογικό κολοσσό, Google, αφού η απόφαση τον αθώωνε πανηγυρικά. Η μήνυση του Γαλλικού κράτους ενάντια στην εταιρία κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, με στόχο την απόσπαση του ποσού των 1.12 δις ευρώ ως πρόστιμο για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα κατά την περίοδο 2005 έως 2010.

Οι Γαλλικές αρχές το 2016, διεξήγαγαν έρευνα για την εταιρία και συγκεκριμένα για τα γραφεία της στη χώρα, στα οποία μπήκαν με ένταλμα με σκοπό την εύρεση ενοχοποιητικών στοιχείων.

Τα κεντρικά γραφεία της Google, για την ήπειρο της Ευρώπης, βρίσκονται στην Ιρλανδία και όπως διευκρίνισε το δικαστήριο, εκτός του ότι δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία της Γαλλικής κυβέρνησης, η εταιρία δε βρέθηκε να έχει παρανομήσει ή εκμεταλλευτεί νομοθετικά-φορολογικά παράθυρα προς όφελός της.

Όλος αυτός ο σάλος βέβαια, έχει ξεκινήσει όταν άλλες δύο Ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να πάνε την Google στα δικαστήρια. Η πρώτη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο και κέρδισε το ποσό 185 εκατομμυρίων δολαρίων, για απλήρωτους φόρους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Ιταλία, για παρόμοιους λόγους, με το ποσό των 334 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως η εταιρία προσπάθησε να κάνει συμφωνία με την Γαλλική κυβέρνηση, προσφέροντάς της ποσό που άγγιζε την περιοχή των προηγούμενων προστίμων της αλλά οι εκπρόσωποί της αρνήθηκαν, με στόχο το απαιτούμενο ποσό των $1.3 δις.

Αυτοί βέβαια, δεν είναι οι μοναδικοί μπελάδες του τεχνολογικού οργανισμού στην Ευρώπη, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση του απέδωσε πρόστιμο ύψους €2.4 δις με την κατηγορία πως χειραγωγούν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων με σκοπό την προώθηση δικών τους προϊόντων.