Κίνα: Προσομοίωση ζωής σε άλλο πλανήτη για 200 μέρες

Ο ψυχολογικός τομέας η μεγαλύτερη πρόκληση
11 Ιουλίου 2017 06:44
Κίνα: Προσομοίωση ζωής σε άλλο πλανήτη για 200 μέρες

Φοιτητές πανεπιστημίου της Κίνας επιλέχθηκαν για να ζήσουν για 200 μέρες μέσα στο Lunar Palace 365, πραγματοποιώντας έτσι μια προσομοίωση της ζωής σε ένα διαστημικό σταθμό. Η δοκιμασία δεν είναι απλά ένα test υπομονής και συμβίωσης, αλλά υπάρχουν και πιο πρακτικά προβλήματα. Για παράδειγμα, το οξυγόνο παράγεται από φυτά, τα οποία πρέπει να προσέχουν και να αναπτύσσουν. Το πόσιμο νερό ανακυκλώνεται από τα ούρα τους, ενώ οι προμήθειες είναι ελάχιστες.

200 μέρες σε κλειστό χώρο δεν περνάνε εύκολα και σίγουρα η μεγαλύτερη δοκιμασία θα είναι ο ψυχολογικός τομέας. Η στέρηση της λιακάδας μάλιστα αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το πείραμα, τόσο στην ψυχολογική όσο και στη σωματική υγεία των συμμετεχόντων. Η δοκιμασία μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο για τις “μεγάλες δυνάμεις” διαστήματος, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αλλά σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Κίνας να φτάσει – ή ακόμα και να ξεπεράσει – τις δύο παραδοσιακές δυνάμεις στο διάστημα.

Η Κίνα σκοπεύει να στείλει δορυφόρο στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού το 2018 και να χτίσει επανδρωμένη Σεληνιακή βάση μέχρι το 2036.

Tags: