Ο Άρης είναι πιο επικίνδυνος από ότι πιστεύαμε 

Είναι τοξικός για την ανάπτυξη ζωής

Ο Άρης είναι πιο επικίνδυνος από ότι πιστεύαμε

Η ανακάλυψη οργανικής ύλης στο έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, αύξησε τις πιθανότητες εύρεσης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα πειράματα. Επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη υπερχλωρικών ενώσεων, η οποία σε συνδυασμό με την  υπεριώδη ακτινοβολία του Άρη, σκοτώνουν δύο φορές πιο γρήγορα τα βακτήρια. Μάλιστα, όταν προστεθούν και άλλα στοιχεία του αρειανού εδάφους, όπως οξείδια σιδήρου και υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα βακτήρια εξαλείφονταν 11 φορές ταχύτερα.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Scientific Reports του Nature.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως οι συνδυασμένες επιπτώσεις τουλάχιστον τριών στοιχείων του εδάφους του Άρη, τα οποία ενεργοποιούνται από τις φωτοχημικές αντιδράσεις στην επιφάνειά του, καθιστούν τη σημερινή επιφάνεια πιο αφιλόξενη από αυτό που νομίζαμε μέχρι τώρα.

Και ενώ αυτή η ανακάλυψη μειώνει τις πιθανότητες εύρεσης μικροβιακής ζωής τουλάχιστον στην επιφάνεια του πλανήτη, έχει και μια θετική πλευρά. Λόγω της αφιλόξενης επιφάνειας, ο Άρης έχει τώρα πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από γήινα βακτήρια, αφού αν κάποιος γήινος μικροοργανισμός βρεθεί στον Κόκκινο Πλανήτη, πιθανότατα θα εξαλειφθεί από τις τοξικές συνθήκες του.

4 σχολιο(α)