Τηλέφωνα με μέρη που αντικαθιστούνται εύκολα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στηρίζει το συμφέρον του καταναλωτή
07 Ιουλίου 2017 06:33
Τηλέφωνα με μέρη που αντικαθιστούνται εύκολα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Να κάνει ευκολότερη την επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα smartphones και να αυξήσει τη βιωσιμότητά τους θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κουνώντας το δάχτυλο σε Apple και Samsung και σε οποιονδήποτε κατασκευαστή δε δημιουργεί εύκολα επισκευάσιμα προϊόντα. Με μία δέσμη ρυθμιστικών κριτιρίων για τα μελλοντικά gadgets, στοχεύει τον ετήσιο κύκλο αναβαθμίσεων που έχουν υιοθετήσει οι εταιρίες.

Συγκεκριμένα θέλει να περάσει μέτρα τα οποία θα παρατείνουν την περίοδο της εγγύησης, αν οι επισκευές διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα, ενώ θέλει οι πελάτες να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής για την επισκευή της συσκευής τους, ακόμα και να μπορούν να απευθύνονται σε ανεξάρτητα σημεία service. Επιπλέον, θέλει τα ανταλλακτικά μέρη να είναι εύκολα προσβάσιμα και σε τιμές “αντίστοιχες με τη φύση και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος”, δηλαδή φθηνότερα από τώρα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί η εταιρία να ζητά €150 για αλλαγή οθόνης όταν το κινητό κοστίζει €250.

Πρέπει να σιγουρευτούμε πως οι μπαταρίες δε θα κολλιούνται πλέον στη συσκευή, αλλά θα βιδώνονται, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πετάξει κάποιος όλο το τηλέφωνο αν χαλάσει η μπαταρία.

Οι προτάσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνουν και μια “εθελοντική Ευρωπαϊκή σήμανση” η οποία θα πιστοποιεί την αντοχή της συσκευής, τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά της και την αναβαθμισιμότητά της.

Τα κίνητρα της Ε.Ε. δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά κατασκευάζονται εκτός της Ένωσης και έτσι ελπίζει πως θα δώσει μια ώθηση στην εργασία και στην οικονομία με τον τομέα των επισκευών εντός των συνόρων της, αλλά και με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων.

Το πόσο μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει εταιρίες όπως η Apple, η οποία δεν έχει ποτέ παράγει τηλέφωνο με αποσπώμενη μπαταρία, μένει να φανεί. Μια έρευνα όμως του Ευρωβαρόμετρου δείχνει πως το 77% των Ευρωπαίων καταναλωτών, προτιμούν να επισκευάσουν τα προϊόντα τους παρά να αγοράσουν καινούρια. Αν τελικά η πρόταση γίνει νόμος, θα δούμε άλλη μια σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους τεχνολογικούς κολοσσούς.