Αποτυχημένη η εκτόξευση του Long March-5 Y2 πυραύλου

Σε κρίση το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας
04 Ιουλίου 2017 08:05
Αποτυχημένη η εκτόξευση του Long March-5 Y2 πυραύλου

Ο μεγαλύτερος πύραυλος της Κίνας απέτυχε στην εκτόξευσή του την Κυριακή που μας πέρασε. Οι αρχές δε δίνουν περισσότερες πληροφορίες, πέρα από το ότι συνάντησε μια “ανωμαλία”. Το Long March-5 Y2 πραγματοποίησε την εκτόξευση σε ζωντανή μετάδοση και για τα πρώτα λεπτά όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά. Αφού χάθηκε από την εικόνα, αναφέρθηκε πως “μια ανωμαλία συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης” και πως “περαιτέρω έρευνα εκκρεμεί” χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Ο Long March-5 Y2 είναι ο δεύτερος ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο μετά τον Delta IV Heavy των ΗΠΑ. Είναι ικανός για μεταφορά 25 τόνων εξοπλισμού, ενώ στην εν λόγω πτήση μετέφερε 18 πειραματικούς δορυφόρους επικοινωνίας.

Η μυστηριώδης αυτή αποτυχία αποτελεί πλήγμα στο ανανεωμένο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας. Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε αυτό, ως σύμβολο της ανόδου της και ενώ απέχει αρκετά από τα αντίστοιχα προγράμματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η εξέλιξή του είναι ταχύτατη. Τον Ιούνιο εκτόξευσε το πρώτο της διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ για τη μελέτη μαύρων τρυπών, πάλσαρ και εκλάμψεων ακτίνων Γ. Τον Απρίλιο, το πρώτο διαστημικό σκάφος μεταφοράς εξοπλισμού της χώρας συνδέθηκε με ένα διαστημικό εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά, μια κρίσιμη κίνηση για την ανάπτυξη του δικού της επανδρωμένου διαστημικού σταθμού μέχρι το 2022. Αργότερα μέσα στο 2017, ο Long March-5 Y2 είχε προγραμματιστεί να μεταφέρει ένα όχημα συλλογής δειγμάτων στη Σελήνη και να επιστρέψει με τα δείγματα. Παραμένει άγνωστο το πώς θα επηρεαστεί η αποστολή από αυτή την αποτυχία.