Η Kaspersky κατηγορείται για ψηφιακή κατασκοπία

Έτοιμος να καταθέσει εντός του κογκρέσου δηλώνει ο ιδρυτής της
03 Ιουλίου 2017 12:09
Η Kaspersky κατηγορείται για ψηφιακή κατασκοπία

Στις κατηγορίες που θέλουν την Kaspersky Lab, να έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της στις ΗΠΑ με ασυδοσία, έρχεται να απαντήσει ο ιδρυτής της. Να σημειωθεί πως η Ρωσικής καταγωγής εταιρία -με έδρα στη Μόσχα- προσφέρει cybersecurity και antivirus λογισμικό τόσο σε ιδιώτες όσο και σε κρατικούς/κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς. Δεδομένης λοιπόν της θέσης της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου είχε αρκετές κυβερνητικές συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και με το Υπουργείο Άμυνας, θεωρείτο ότι λειτουργεί κατασκοπευτικά εναντίον της.

Αφορμή στάθηκε εκτός των άλλων, η άμετρη ελευθερία που προφέρει η κλειστού-κώδικα μορφή των προγραμμάτων της. Σε αυτό ακριβώς εστίασε ο Eugene Kaspersky, ιδρυτής της εταιρίας, προσφέροντας τον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτων του για ανάλυση και μελέτη, ενώ δεν κρύβει την προθυμία του να κάνει τα "πάντα" -ακόμη και να καταθέσει εντός του Κογκρέσου- στην προσπάθεια του να ακυρώσει τη ζημιοφόρο λήξη αυτών των συμβάσεων. Επιβεβαίωσε όμως παράλληλα, πως αρκετές κυβερνήσεις πλησίασαν στο παρελθόν την εταιρία με δόλιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων και πρώην αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφορίων.

Η γερουσιαστής Jeanne Shaheen, μια εξ' αυτών του κογκρέσου που τάσσονται στην "αντίπερα όχθη", παραμένει ακλόνητη, αφού προέβη μάλιστα στη μεταρρύθμιση ενός νομοσχεδίου με σκοπό την απαγόρευση λογισμικού της εταιρίας εντός του υπουργείου. Η ερώτηση άλλωστε όπως υποστηρίζει δεν έχει να κάνει τόσο με την παρούσα θέση της Kaspersky Lab, αλλά με το τι θα είναι ικανή να κάνει στο μέλλον η εταιρία, έχοντας "πρόσβαση" σε τόσα κυβερνητικά δεδομένα.