Πρόστιμο ρεκόρ στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση

€2.4 δισεκατομμύρια για τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης
29 Ιουνίου 2017 07:21
Πρόστιμο ρεκόρ στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο ρεκόρ στην Google, ύψους €2.4 δισεκατομμυρίων, κατηγορώντας την πως μεροληπτεί και προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα των δικών της υπηρεσιών στην αναζήτηση, σε σχέση με αυτά του ανταγωνισμού.

Αυτό που έχει κάνει η Google είναι παράνομο υπό τους νόμους περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνείται σε άλλες εταιρίες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις και να καινοτομήσουν. Και το πιο σημαντικό, αρνείται στους Ευρωπαίους καταναλωτές μια αληθινή επιλογή υπηρεσιών και τα πλήρη οφέλη της καινοτομίας.

Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία εταιρία, ξεπερνώντας αυτό του €1 δις το 2009, ενώ ξεπερνά ακόμα και τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι υπολόγιζαν το συγκεκριμένο πρόστιμο στα €1.2 δις.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε πως η Google συστηματικά εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της στην αναζήτηση για να προωθήσει τις δικές της υπηρεσίες αγορών και πως υποβιβάζει επίτηδες τους ανταγωνιστές της στα αποτελέσματα με τη χρήση αλγορίθμων, κάνοντάς τους λιγότερο εμφανείς στους καταναλωτές. Πέρα από το πρόστιμο, αν η Google δε σταματήσει αυτή την πρακτική μέσα σε 90 ημέρες, η μητρική εταιρία Alphabet θα χρεώνεται σε επιπλέον πρόστιμα το 5% των ημερήσιων εσόδων της παγκοσμίως.

Η Google απάντησε, διαφωνώντας κάθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοίνωσε πως θα προβεί σε έφεση.

Όταν ψωνίζεις online, θες να βρεις τα προϊόντα που ψάχνεις εύκολα και γρήγορα. Και οι διαφημιστές θέλουν να προωθήσουν τα ίδια προϊόντα. Γι’αυτό η Google προβάλλει διαφημίσεις προϊόντων, συνδέοντας τους χρήστες μας με χιλιάδες διαφημιστές, μικρούς και μεγάλους, με ένα τρόπο που είναι χρήσιμος και για τους δύο.

Πιστεύουμε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποτιμά την αξία των γρήγορων και εύκολων συνδέσεων. Μπορεί κάποια sites συγκρίσεων τιμών να θέλουν φυσικά η Google να τα εμφανίζει πρώτα, τα δεδομένα μας όμως δείχνουν πως οι άνθρωποι προτιμούν συνήθως links τα οποία θα τους κατευθύνουν άμεσα στα προϊόντα που αναζητούν, όχι σε websites στα οποία θα πρέπει να επαναλάβουν την αναζήτησή τους.