Τα προσωπικά στοιχεία 200 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στη φόρα

Γενέθλια, κατοικία, αριθμός τηλεφώνου, πολιτικές απόψεις
20 Ιουνίου 2017 18:02
Τα προσωπικά στοιχεία 200 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στη φόρα

Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό πως τα προσωπικά δεδομένα του 62% των κατοίκων της Αμερικής βρισκόντουσαν "ανοιχτά" στο διαδίκτυο εδώ και αρκετό καιρό, σε όποιον είχε απλά τον κατάλληλο σύνδεσμο για να τα επισκεφτεί.

Για να καταλάβετε, μιλάμε για το έτος γέννησης, τη διεύθυνση, τον προσωπικό αριθμό του τηλεφώνου, την καταγωγή, τις πολιτικές βλέψεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την πολιτικοποιημένη στάση (βλ. απόψεις σχετικά με αμφιλεγόμενα θέματα όπως το δικαίωμα της οπλοκατοχής/οπλοφορίας, της έκτρωσης, κ.α.) 200 εκατομμυρίων πολιτών

Όλες αυτές οι πληροφορίες βρισκόντουσαν αποθηκευμένες σε excel αρχεία που είχε στα χέρια της η Deep Root Analytics σε δημόσιο server της στην Amazon, με τελευταία ενημέρωση να έχει γίνει τον Ιανουάριο του έτους, αγγίζοντας τον όγκο των 1.1TB πληροφοριών.

Την ανακάλυψη αυτή έκανε ο Chris Vickery, cyber-risk αναλυτής της φίρμας UpGuard την προηγούμενη εβδομάδα, ενώνοντας τα κομμάτια του "παζλ" που βρισκόντουσαν διάσπαρτα σε πλήθος πηγών, καθώς και αμφιλεγόμενα -κλειστά πλέον- posts του Reddit.

Ο ιδρυτής της Deep Root Analytics, Alex Lundry, δήλωσε στο Gizmodo: "Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη της κατάστασης αυτής. Βάσει των πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεν πιστεύουμε πως τα συστήματα μας έχουν δεχτεί κάποιου είδους επίθεσης -hack. Από τότε που μάθαμε περί του θέματος, αλλάξαμε τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας, ενώ παράλληλα θέσαμε σε λειτουργία κάποια πρωτόκολλα για να αποτρέψουμε όποια μελλοντική πρόσβαση από τρίτους"

Αν και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε περί του τρόπου χρήσης αυτών των δεδομένων, τόσο τα ονόματα όσο και η οργάνωση των φακέλων, υποδηλώνουν πιθανή χρήση από πολιτικούς οργανισμούς με σκοπό τηn άσκηση επιρροής, την πρόβλεψη συμπεριφοράς των ψηφοφόρων μέσω υπολογιστικών μοντέλων καθώς και την ακόμη πιο στοχευμένη διαφήμιση πολιτικών καμπανιών.

Tags: