Νέα μέτρα της Google καταπολεμούν την online τρομοκρατία

Μετά και τα θλιβερά γεγονότα που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο
19 Ιουνίου 2017 12:23
Νέα μέτρα της Google καταπολεμούν την online τρομοκρατία

Με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να πιέζει για το ψήφισμα νόμων ελέγχου του internet, ο αντιπρόεδρος της Google, Kent Walker, δημοσίευσε ένα κείμενο στη Financial Times του οποίου θέμα ήταν τα νέα μέτρα της εταιρίας, που θα εφαρμοστούν στην πλατφόρμα του YouTube και όχι μόνο. Στο άρθρο αυτό μαθαίνουμε πως θα αφοσιωθεί ανθρώπινο, αλλά και τεχνολογικό δυναμικό, με σκοπό να κάνουν τους αλγόριθμους -content classifiers όπως ονομάζονται- καλύτερους και ταχύτερους στο να βρίσκουν τρομοκρατικού περιεχομένου βίντεο.

Επίσης, σχολιάζει τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα της Google όπως το “Trusted Flagger programme” και το “Youtube Heroes” ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει πως ψάχνουν για καινούρια μέλη/οργανισμούς που θα τους βοηθήσουν στη προσπάθεια τους.

Όλα τα παραπάνω αφορούν το τεχνικό κομμάτι, ωστόσο ο κ. Walker δεν έγραψε μόνο για αυτό.

Από εδώ και πέρα θα κρατάμε πολύ αυστηρή στάση απέναντι στα βίντεο που βρίσκονται στα όρια των κανόνων μας. Για παράδειγμα βίντεο που προωθεί υλικό από φανατικούς κάποιας θρησκείας ή ρατσιστικό υλικό θα εμφανίζονται μετά από προειδοποιητικό μήνυμα, δεν θα έχουν διαφημιστικά έσοδα, θα εμφανίζονται μόνο αν ο χρήστης τα ψάξει και τέλος οι χρήστες δεν θα μπορούν να σχολιάσουν κάτω από αυτά. [...] Πιστεύουμε πως τα παραπάνω μέτρα προστατεύουν την ιδέα της ελεύθερης έκφρασης και το δικαίωμα στη πρόσβαση πληροφοριών χωρίς να επιτρέπουν τις εξτρεμιστικές απόψεις.

Μέσα στο κείμενο του, αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια που κάνει η Google μαζί με τις Facebook, Microsoft και Twitter για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού που θα πολεμά τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο.