Βρετανοί συνδέουν τη Βόρεια Κορέα με τον WannaCry

Υποστηρίζουν τα ευρήματα Αμερικανών
17 Ιουνίου 2017 01:51
Βρετανοί συνδέουν τη Βόρεια Κορέα με τον WannaCry

Ο χαμός που ξέσπασε με τον ιό WannaCry έκανε και τους πιο έμπειρους IT Specialist να φοβούνται για τα συστήματα τους. Με τη διεθνή πολιτική σκακιέρα να εμπλέκεται, πολλοί απέδωσαν ευθύνες χωρίς βάσιμα στοιχεία σε ποικίλους hackers, ομάδες ακόμα και έθνη.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την ηλεκτρονική εμπόλεμη ζώνη που δημιουργήθηκε, το κουβάρι ξεδιπλώνεται για τους Βρετανούς, οι οποίοι χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά από το WannaCry. Η ψηφιακή κοινότητα δεν άργησε να βρει τα πρώτα στοιχεία για το ποιος ευθύνεται για την ζημιά που έπαθαν τα Βρετανικά νοσοκομεία αλλά και εκατομμύρια ακόμη χρήστες του διαδικτύου.

Ενώ έχει επιστρατευτεί το τμήμα της διαδικτυακής άμεσης δράσης του στρατού των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικοί αναλυτές, εργαζόμενοι σε κορυφαίες εταιρίες κυβερνοασφάλειας, ανέλυσαν τον κώδικα του προγράμματος και παρατήρησαν πως το σύνολο αυτού αλλά και συγκεκριμένα κομμάτια είναι όμοια ή έστω παρόμοια με κώδικα που συνάντησαν σε κακόβουλο λογισμικό παλιότερης επίθεσης.

Συγκεκριμένα η επίθεση που αναφέρουμε είναι το περίφημο Sony Hack του 2014 από την ομάδα Lazarus Group. Οι συγκεκριμένοι hackers έγιναν παγκόσμια γνωστοί από αυτή την επίθεση και από ότι φαίνεται δεν τους έφτανε μόνο αυτό.

Η καταγωγή του group είχε αναγνωριστεί να είναι βορειοκορεατική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να το συνδέουν με την κυβέρνηση της χώρας.

Με τις καινούριες εκδόσεις του ransomware να γίνονται δημόσιες κάθε μέρα, συνιστάται να είστε προσεκτικοί στο τι κατεβάζετε και τι εμπιστεύεστε να εγκαταστήσετε στις συσκευές σας και κυρίως αυτές που λειτουργούν με Windows 7.