Κινεζικός δορυφόρος μεταφέρει για πρώτη φορά κβαντικό σήμα

Για απαραβίαστες επικοινωνίες μεταξύ δύο πόλεων
16 Ιουνίου 2017 08:15
Κινεζικός δορυφόρος μεταφέρει για πρώτη φορά κβαντικό σήμα

Οι κβαντικές επικοινωνίες θα ανοίξουν μια  νέα εποχή στην ασφάλεια της κρυπτογράφησης και θα είναι θεωρητικά απαραβίαστες μεταξύ δύο σημείων. Η τεχνική πρόκληση όμως είναι η διατήρηση της πληροφορίας για μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να χαθεί ή να παραμορφωθεί. Αυτό φαίνεται πως κατάφεραν όμως ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, στέλνοντας φωτόνια σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων στο διάστημα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science και σύμφωνα με αυτή, το πείραμα πραγματοποιήθηκε με το $100 εκατομμυρίων δορυφόρο Quantum Experiments at Space Scale, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με laser και κάτοπτρο, καθώς και έναν ειδικό κρύσταλλο με τον οποίο κωδικοποιούσε τα δεδομένα και τα κλειδιά κρυπτογράφησης σε φωτόνια, τα οποία έστελνε στη Γη.

Οι δύο σταθμοί στη Γη απείχαν μεταξύ τους 1.200 χιλιόμετρα και η ικανότητα σύλληψης του σήματος παρομοιάζεται με την ικανότητα εντοπισμού μιας ανθρώπινης τρίχας από 300 μέτρα μακριά. Το πείραμα όμως ήταν επιτυχές και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για πιο ασφαλή συστήματα κρυπτογράφησης, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής, αποκωδικοποίησης ή ακόμα και παρατήρησης του κλειδιού κατά τη μεταφορά, θα άλλαζαν τη μορφή του, σύμφωνα πάντα με τους νόμους της κβαντική μηχανικής. Έτσι, ακόμα κι αν η υποκλοπή πραγματοποιούνταν, τόσο το κλειδί όσο και το μήνυμα θα ήταν άχρηστα.