Εκτυπωτές κρύβουν στοιχεία μέσα σε έγγραφα

Με αφορμή την πρόσφατη διαρροή από την NSA
13 Ιουνίου 2017 20:27
Εκτυπωτές κρύβουν στοιχεία μέσα σε έγγραφα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις περίφημες διαρροές μυστικών εγγράφων κυβερνητικών οργανώσεων, συνήθως των ΗΠΑ. Με αφορμή την πιο πρόσφατη ιστορία από αυτές, τη σύλληψη μιας γυναίκας που εξέδωσε μυστικές πληροφορίες της NSA, ήρθε στο προσκήνιο μια πληροφορία που είχε δημοσιευθεί από το 2004 αλλά κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά.

Οι Αμερικανικές αρχές έφτασαν στη σύλληψη της κατηγορουμένης βάσει στοιχείων κρυμμένων μέσα στα έγγραφα τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα. Στην εκτενή έρευνα του Quartz αναφέρεται πως έγχρωμοι εκτυπωτές είναι προγραμματισμένοι να συμπεριλαμβάνουν μέσα στα έγγραφα τα οποία τυπώνουν, ένα ειδικό σχέδιο από τελείες. Οι τελείες αυτές είναι τοποθετημένες με συγκεκριμένη σειρά και κωδικοποιούν πληροφορίες όπως τον σειριακό αριθμό της εκτυπωτικής μηχανής, την ημερομηνία και ώρα της εκτύπωσης και ενίοτε την τοποθεσία του μηχανήματος.

Όλο αυτό το σχέδιο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι αφού το μέγεθος του είναι απειροελάχιστο και η απόχρωση του αποτελείται από ένα συγκεκριμένο κίτρινο που δεν είναι εύκολα αντιληπτό.

Όταν το θέμα πρωτοεμφανίστηκε το 2004 ο Peter Crean, εργαζόμενος της Xerox, σχολίασε το θέμα λέγοντας:

Δεν το διαφημίζαμε πολύ αυτό το χαρακτηριστικό των εκτυπωτών. Ήταν ένα φανερό μυστικό. Αν ο πελάτης δεν το ρωτούσε δεν του το αναφέραμε. Οι πωλητές μας είχαν συγκεκριμένες οδηγίες. Αν ρωτούσε ο πελάτης τότε θα το συμπεριλάμβαναν στη κουβέντα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όλο αυτό είναι μια τεχνολογία που ανέπτυξαν οι κυβερνήσεις για να καταπολεμήσουν τους έγχρωμους εκτυπωτές στη πλαστογραφία. Πολλά κράτη για να επιτρέψουν την εισαγωγή συγκεκριμένων έγχρωμων εκτυπωτών ζητούν από τον κατασκευαστή να συμπεριλάβει αυτή την τεχνολογία.

Tags: