Αυτό είναι το πιο κρύο σημείο του σύμπαντος

Μισό βαθμό πάνω από το απόλυτο μηδέν
11 Ιουνίου 2017 14:06
Αυτό είναι το πιο κρύο σημείο του σύμπαντος

Το νεφέλωμα Boomerang βρίσκεται 5.000 έτη φωτός από τη Γη, εκτείνεται σε απόσταση 3 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από άκρη σε άκρη (21.000 φορές την απόσταση Γης – Ήλιου) και πλέον είναι και επίσημα το πιο κρύο σημείο του σύμπαντος που έχουμε παρατηρήσει. Η θερμοκρασία του βρίσκεται στους -272.5 βαθμούς Κελσίου, μισό βαθμό πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Το νεφέλωμα σχηματίστηκε από ένα άστρο κατηγορίας κόκκινου γίγαντα που καταρρέει και εκτοξεύει υλικό γύρω του. Το αξιοπερίεργο είναι πως το άστρο χάνει μάζα 100 φορές πιο γρήγορα από άλλα “ετοιμοθάνατα” άστρα και 100 δισεκατομμύρια φορές πιο γρήγορα από τον Ήλιο μας. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντάμε τέτοιες θερμοκρασίες.

Ο μόνος τρόπος για να χάνει τόση μάζα με τέτοιες ακραίες ταχύτητες είναι από τη βαρυτική ενέργεια δύο άστρων που αλληλεπιδρούν, κάτι το οποίο θα εξηγούσε και τις ιδιότητες της υπερ-κρύας εκροής που μας προβληματίζει.

Το ιδιαίτερο σχήμα του νεφελώματος που θυμίζει κλεψύδρα, οφείλεται στις εκτοξεύσεις υλικού από το κεντρικό άστρο. Η σκόνη και τα αέρια έκαναν 3.500 χρόνια να φτάσουν στα άκρα του νεφελώματος, κινούμενα με ταχύτητες 150 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η λάμψη του νεφελώματος οφείλεται στο φως του ίδιου του άστρου.

Να σημειώσουμε πως ενώ το νεφέλωμα Boomerang είναι το πιο κρύο σημείο του διαστήματος που έχουμε παρατηρήσει, δεν είναι το πιο κρύο που έχει καταγραφεί. Το National Laboratory στο Gran Sasso της Ιταλίας, κατάφερε να φτάσει τους 0.006 Kelvins (-273.144 βαθμούς Κελσίου).

Το νεφέλωμα Boomerang δε θα μείνει παγωμένο για πάντα. Με το χρόνο ο πυρήνας του κόκκινου γίγαντα θα μικρύνει και θα θερμανθεί, παράγοντας ένα πλανητικό νεφέλωμα, όπου η διαστημική σκόνη και τα αέρια διαχωρίζονται από το άστρο, όπως η παρακάτω εικόνα.

Tags: