Αστρονόμοι επιβεβαιώνουν και καταρρίπτουν ταυτόχρονα θεωρία του Einstein

Τι είναι η βαρυτική μικροεστίαση;
10 Ιουνίου 2017 08:09
Αστρονόμοι επιβεβαιώνουν και καταρρίπτουν ταυτόχρονα θεωρία του Einstein

Ένα σπάνιο φαινόμενο συνέβη στην πρόσφατη δημοσίευση του Science, όπου αστρονόμοι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν μια από τις θεωρίες του Αϊνστάιν, ενώ ταυτόχρονα τον διέψευσαν αφού ο ίδιος δε θεωρούσε δυνατή την επιβεβαίωση της θεωρίας.

Ο λόγος για το φαινόμενο βαρυτικής μικροεστίασης, όπου σύμφωνα με αυτό, τα μεγάλα ουράνια σώματα όπως τα άστρα, παραμορφώνουν το χώρο γύρω τους, αναγκάζοντας το φως που περνά από εκεί να κάμπτεται. Έτσι σχηματίζονται και άλλα είδωλα της φωτεινής πηγής. Με απλά λόγια, εμείς καταλαβαίνουμε τη θέση ενός αντικειμένου βάσει του φωτός που φτάνει σε εμάς. Αν το φως έχει καμφθεί, η αντίληψή μας για την πραγματική θέση του αντικειμένου είναι λάθος. Ο Αϊνστάιν προέβλεψε το φαινόμενο στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας αλλά επειδή η παρατήρηση του φαινομένου απαιτεί πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους, πίστευε πως δε θα μπορέσουμε ποτέ να το παρατηρήσουμε.

Η σύγχρονη τεχνολογία όμως τον διέψευσε…επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του. Με το Hubble Space Telescope της NASA, αστρονόμοι παρατήρησαν ένα άστρο της κατηγορίας των λευκών νάνων να περνά μπροστά από ένα άλλο μακρινό άστρο. Κατά το πέρασμα, ο λευκός νάνος φάνηκε να διαθλά τα άλλο άστρο από την πορεία του. Φυσικά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Απλά το βαρυτικό πεδίο του λευκού νάνου έκαμψε το φως του μακρινού άστρου, κάνοντάς το να φαίνεται πως μετακινήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε άλλα άστρα πέρα από τον Ήλιο μας.

Μάλιστα μέσω της τεχνικής της βαρυτικής μικροεστίασης, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν  τη μάζα και τη βαρύτητα του άστρου που επηρεάζει το φως υπολογίζοντας την ένταση της παραμόρφωσης. Έτσι υπολόγισαν και τη μάζα του συγκεκριμένου λευκού νάνου.