Το καινούριο project του Facebook θα σώζει ζωές

Συνεργασία με Ερυθρό Σταυρό και Unicef
08 Ιουνίου 2017 11:11
Το καινούριο project του Facebook θα σώζει ζωές

Σε καιρούς κρίσης από καταστροφές είναι σημαντικό οι αρχές να μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Με τα τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά και βίαια φυσικά φαινόμενα να χτυπούν σημεία του πλανήτη, το Facebook πήρε τη πρωτοβουλία να να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τριών χαρτών που θα παρέχουν πολύ ευαίσθητα και σημαντικά δεδομένα στις υπηρεσίες, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Ο πρώτος εκ των τριών θα είναι ένας χάρτης πυκνότητας. Ο συγκεκριμένος θα διαθέτει στοιχεία των μαζικών τοποθεσιών των χρηστών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη μιας καταστροφής. Από αυτό, οι ειδικοί θα μπορούν να συμπεράνουν από που ξεκίνησε το συμβάν, πως εξαπλώθηκε και το που οι άνθρωποι ένιωσαν ασφάλεια ώστε να μείνουν μετά.

Ο δεύτερος θα είναι ένας χάρτης κίνησης των χρηστών μετά το συμβάν. Οι αρχές, βάσει αυτού του χάρτη, θα είναι ικανές να αξιολογήσουν το που να στείλουν μονάδες ώστε να βοηθηθεί το πλήθος αλλά και να ελέγξουν τυχόν κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το τελευταίο heatmap που θα διαθέτει το social media, θα δημιουργείται βάσει των check in που θα κάνουν οι χρήστες στην επιλογή “I am Safe”. Όπως είναι πιθανό να έχετε δει ήδη, μετά από κάποιο τραγικό γεγονός το Facebook εμφανίζει στους χρήστες την επιλογή “Check In a Safezone” για να μπορούν να ενημερώνουν τους αγαπημένους τους ότι είναι ασφαλείς.

Το Facebook, στο επίσημο post του, ανακοίνωσε πως για αυτό το διάστημα πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα έχουν μόνο η Unicef, ο Ερυθρός Σταυρός και το WFP. Όσο το πρόγραμμα αναπτύσσεται θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους οργανισμούς να συμμετάσχουν.