Πως το hacking και οι ψευδείς ειδήσεις επηρεάζουν τη διεθνή πολιτική σκηνή

Όταν οι hackers γίνονται πολιτικό όπλο
08 Ιουνίου 2017 08:20
Πως το hacking και οι ψευδείς ειδήσεις επηρεάζουν τη διεθνή πολιτική σκηνή

Η διπλωματική κρίση στις χώρες του Κόλπου σίγουρα είναι απόρροια περίπλοκων γεωστρατηγικών συμφερόντων. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο τρόπος που εκδηλώθηκε αυτή η κρίση, φέρνοντας για άλλη μια φορά το hacking στο προσκήνιο. Αφού Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Υεμένη, Μαλδίβες και Αίγυπτος τάχθηκαν εναντίον του Κατάρ κατηγορώντας το για χρηματοδότηση τρομοκρατών, το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε δήλωση στην οποία αποδίδει την κρίση σε ψευδείς ειδήσεις. Το Υπουργείο ισχυρίζεται πως hackers εισέβαλλαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και τοποθέτησαν εκεί ένα κρυφό φάκελο τον Απρίλιο, τον οποίο ενεργοποίησαν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτό το αρχείο, ο Εμίρης του Κατάρ, Tamim bin Hamad al-Thani, έκανε δηλώσεις κατά της σύγκρουσης με το Ιράν, ενώ υποστήριξε Χαμάς και Χεζμπολάχ. Η πηγή του hacking δεν έχει προσδιοριστεί και πράκτορες του FBI και της βρετανικής NCA βρίσκονται στο Κατάρ για έρευνες.

Ακόμα ένα γεγονός λοιπόν που αποδεικνύει ότι ζούμε σε μια εποχή στην οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. Μια εποχή που η απόδοση ευθυνών είναι περισσότερο πολιτικές σκοπιμότητες παρά απόδειξη ενοχής κάποιου. Το hacking και οι ψευδείς ειδήσεις έχουν αλλάξει πλεον όχι μόνο την ενημέρωσή μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή.