Η Νότια Κορέα γυρνάει την πλάτη της σε άνθρακα και πυρηνική ενέργεια

Σχέδιο για ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών
05 Ιουνίου 2017 08:22
Η Νότια Κορέα γυρνάει την πλάτη της σε άνθρακα και πυρηνική ενέργεια

Η Νότια Κορέα μπορεί να είναι μια από τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες χώρες στον πλανήτη, με γίγαντες όπως Samsung και LG να έχουν την έδρα τους εκεί, ωστόσο στηρίζεται έντονα στον άνθρακα και στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, σε ποσοστό 70%. Ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Moon Jae-in έχει…πρόγραμμα και προτείνει μια ενεργειακή στρατηγική που θα αποτρέπει τη χρήση αυτών των μέσων για παραγωγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει τις ανανεώσιμες πηγές.

Αυτό θα το επιτύχει αυξάνοντας τους φόρους στον άνθρακα και στην πυρηνική ενέργεια και εξαλείφοντας τους φόρους στο φυσικό αέριο. Επίσης, παγώνει κάθε παραγωγή σε παλιά εργοστάσια λιγνίτη και αναθεωρεί όλα τα σχέδια για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και νέων εργοστασίων λιγνίτη. Ο Moon θέλει το μερίδιο του φυσικού αερίου να ανέβει από 18% στο 27% μέχρι το 2030 στην κάλυψη των αναγκών της χώρας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αναμένει να αυξηθούν από το 5% σήμερα, στο 20%.

Το ερώτημα τώρα είναι αν μια τέτοια γρήγορη μετάβαση είναι δυνατή. Αν το εγχείρημα πετύχει, θα είναι απόδειξη πως ακόμα και οι πιο “βρώμικες” ενεργειακά χώρες μπορούν να κάνουν τη μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας μέσα σε μερικά χρόνια.