Ερευνητές θέλουν να επαναφέρουν εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς

Τι μπορεί να πάει στραβά;
03 Ιουνίου 2017 08:18
Ερευνητές θέλουν να επαναφέρουν εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς

Σε μία ενέργεια που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ως προς την ηθική της, ερευνητές της εταιρίας βιοτεχνολογίας Bioquark σκοπεύουν να επαναφέρουν ουσιαστικά τους νεκρούς στη ζωή. Πέρα από τη χιουμοριστική διάθεση της εικόνας του άρθρου, ο σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα και ένα συνδυασμό πρωτεϊνών για να προκαλέσουν διέγερση των εγκεφαλικών νευρώνων σε ασθενείς που είναι (μόνο) εγκεφαλικά νεκροί. Πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο και με θεραπεία laser θα μπορέσουν να εξαλείψουν τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού θανάτου, επαναφέροντας ουσιαστικά κάποιον στη ζωή.

Δεν πιστεύουν πως ο εγκεφαλικός θάνατος είναι απαραίτητα μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και πως μπορεί να θεραπευτεί αν παρασχεθούν στον ασθενή ο κατάλληλος συνδυασμός διεγερτικών, από βλαστοκύτταρα μέχρι μαγνητικά πεδία.

Πιο αναλυτικά, ο “νεκρός” θα λάβει μια ένεση με βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το δικό του αίμα. Έπειτα, ο κατάλληλος συνδυασμός πεπτιδίων BQ-A εισάγονται στη σπονδυλική στήλη. Έτσι θα αναπτυχθούν ξανά νεύρα τα οποία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του θανάτου. Τέλος, ο ασθενής θα περάσει 15 μέρες ηλεκτρικής διέγερσης των νεύρων και διακρανιακή θεραπεία laser για να αρχίσει και πάλι η δημιουργία των νευρώνων, ενώ οι ερευνητές θα παρακολουθούν την πορεία του μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Bioquark δοκιμάζει κάτι τέτοιο. Πέρυσι στην Ινδία την απέτρεψε η έλλειψη συμμετοχών από ασθενείς και η Ινδική κυβέρνηση σταμάτησε το project μέσα σε μερικούς μήνες. Τώρα η Bioquark θα συνεργαστεί με μια – άγνωστη μέχρι στιγμής – Λατινοαμερικάνικη χώρα. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά. Η Bioquark παραδέχεται πως η μέθοδος έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με εγκεφαλικό ή γενικότερα με εγκεφαλική βλάβη, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ένα…πτώμα. Στο κάτω-κάτω τι μπορεί να πάει στραβά;