Nvidia Isaac Initiative: Ρομπότ που εκπαιδεύουν ρομπότ

Ρομπότ, ρομπότ παντού
31 Μαΐου 2017 09:54
Nvidia Isaac Initiative: Ρομπότ που εκπαιδεύουν ρομπότ

Άλλη μια ανακοίνωση από την Nvidia στη φετινή Computex. Αυτή τη φορά πρόκειται περί της πρωτοβουλίας της σχετικά με τους ρομποτικούς αυτοματισμούς. Κάτω από το όνομα Isaac, από το γνωστό σε όλους μας Isaac Asimov, η εταιρία θέλει να πετύχει χρήση «ρομπότ» όπου αυτό είναι δυνατό και να επιταχύνει την παραγωγή για ένα πλούσιο πλήθος μηχανοκίνητων συσκευών.

Η εταιρία συνενώνει το microchip Jetson TX2, με το API της ίδιας Astro AV Stack που είναι υπεύθυνο για την αντίληψη και την κίνηση αυτών στο χώρο, κάτω από το εργαστήριο “Isaac Training” που έχει αναλάβει την εκμάθηση τους σε φωτορεαλιστικά, προσομοιωμένα περιβάλλοντα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Jetson TX2 που ανακοινώθηκε μέσα στη χρονιά, αποτελεί την εξέλιξη του TX1 που είχαμε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για μια AI πλατφόρμα, embedded IoT συσκευών όπως τα drones, τα «ρομπότ» και οι έξυπνες κάμερες. Είναι διπλάσια αποδοτικό από τον προκάτοχο του, καταναλώνει μόλις 7.5W και κυκλοφορεί στην αγορά με κόστος $599 δολάρια.



To Jetson TX2 φέρει ισχυρότατες AI ικανότητες, κάνοντας δυνατή τη δημιουργία ενός νέου είδους έξυπνων συσκευών. Αυτές οι συσκευές με τη σειρά τους θα προσφέρουν: έξυπνη ανάλυση live μετάδοσης βίντεο, που θα κάνουν τις πόλεις μας πιο έξυπνες και πιο ασφαλείς, νέα είδη ρομπότ που θα βελτιστοποιούν την παραγωγή, καθώς και μια νέου είδους συνεργασία που θα επιτρέπει σε δουλειές εξ-αποστάσεως να γίνουν πιο αποδοτικές” λέει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθηντής του τμήματος Tegra της εταιρίας, Deepu Talla.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρίας, Jensen Huang, στόχος τους είναι όχι απλά η διευκόλυνση των developer στη δημιουργία «ρομπότ», αλλά το να έχουν ρομπότ, να εκπαιδεύουν ρομπότ. Στο παράδειγμα της παρουσίασης ο ίδιος μας επέδειξε πως ένα πρόγραμμα έμαθε στον εαυτό του να παίζει hockey σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον των Isaac Labs. Όπως ένα νευρωνικό δίκτυο, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το πρόγραμμα έτρεχε μόνο του πολλές χιλιάδες φορές, ενώ παρέμενε ανοιχτό μόνο όποιο έδειχνε σημάδια προόδου. Πέρασε από το να μην ξέρει πως να κρατήσει το μπαστούνι, στο να σκοράρει συνεχώς, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Ποιος ξέρει τι μέλλει γενέσθαι και που θα φτάσουμε τελικά, ίσως πιο σύντομα απ’ ότι υπολογίζαμε.