Η τεχνητή νοημοσύνη της Google κερδίζει τον καλύτερο παίκτη Go

Μόλις ένα PC συνδεδεμένο στο cloud της Google
25 Μαΐου 2017 06:59
Η τεχνητή νοημοσύνη της Google κερδίζει τον καλύτερο παίκτη Go

Η AlphaGo τεχνητή νοημοσύνη της Google κέρδισε τον καλύτερο παίκτη Go του κόσμου σε ένα ματς που αποτελείτο από τρία μέρη. Η τεχνητή νοημοσύνη επικράτησε του Ke Jie για δεύτερη φορά, οριακά βέβαια αφού ο πρωταθλητής τη δυσκόλεψε αρκετά. Πλέον η Alpha Go μετράει τρεις συνεχόμενες νίκες συνολικά εναντίον ανθρώπων αντιπάλων. Μέχρι την πρώτη νίκη της, το Go ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο της επιστήμης των υπολογιστών λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητάς του και τον τεράστιο αριθμό πιθανών κινήσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ματς, ο Ke ξεκίνησε “τέλεια” και αργότερα προσάρμοσε τη στρατηγική του σε μια σειρά περίπλοκων μαχών σε διαφορετικά σημεία. Η AlphaGo επέλεξε αμυντική στρατηγική αντιμετωπίζοντας την πολυμέτωπη επίθεση του Ke, αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί. Η νίκη ήρθε για την AlphaGo με μόλις μισό πόντο διαφορά. Ο CEO της DeepMind της Google, Demis Hassabis, αποκάλυψε εκ των υστέρων πως η AlphaGo είχε προγραμματιστεί για να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης και όχι τη διαφορά στο σκορ. Σε αυτή τη μάχη μάλιστα, η AlphaGo χρησιμοποίησε 10 φορές μικρότερη υπολογιστική ισχύ, στηριζόμενη σε έναν μόνο υπολογιστή ο οποίος ήταν συνδεδεμένος στον cloud server της Google.

Ο απώτερος σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ευρύτερα στην επιστήμη και την ιατρική για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους ειδικούς να κάνουν ταχύτερες προόδους. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.