Αυτό είναι το νέο Surface Pro της Microsoft

Μαζί με το νέο Surface Pen
25 Μαΐου 2017 13:00
Αυτό είναι το νέο Surface Pro της Microsoft

Η Microsoft προς έκπληξη αρκετών, προχώρησε εχθές στην ανακοίνωση του νέου μοντέλου Surface Pro. Και ενώ οι φήμες ήθελαν την εταιρία να κάνει λόγο για την πέμπτη έκδοση της συσκευής, εκείνη αποφάσισε να εγκαταλείψει τις αριθμημένες ονομασίες και να προχωρήσει στην ανανέωσή της με ένα νέο όνομα, αυτό του "New Surface Pro". Κάτι αντίστοιχο την είδαμε να κάνει για πρώτη φορά στο παρελθόν με την ανανέωση της σειρά Surface Book (βλ. Surface Book with Performance Base).

Με μια γρήγορη ματιά το New Surface Pro μοιάζει πανομοιότυπο με τον προκάτοχο του, μα είναι αυτά που βρίσκονται "κάτω από το καπό" που αλλάζουν. Ο Panos Panay, Κυπριακής καταγωγής και διευθύνων του τμήματος Surface της Microsoft εξηγεί: "Είναι μια γεμάτη νόημα αλλαγή, υπάρχουν περίπου 800 νέα κομμάτια hardware στο νέο Pro, δεν είναι απλά μια αλλαγή στον επεξεργαστή".



Είναι ο συνδυασμός όλου αυτού του νέου hardware και των αλλαγών στο software των Windows 10 Pro που προσφέρουν στη συσκευή την εξαιρετική αυτονομία 13.5 ωρών αναπαραγωγής βίντεο. Η εταιρία υπόσχεται 50% αύξηση σε σύγκριση με το Surface Pro 4.

Η 12.3" ιντσών PixelSense οθόνη του, όπως την ονομάζει η εταιρία, κλέβει τις εντυπώσεις για ακόμη μια φορά, με ανάλυση 2736x1824 (247PPI) και αναλογία 3:2.

Στις σημαντικότερες εκ των αλλαγών του εντάσσεται η ενσωμάτωση του SSD πάνω στη μητρική πλακέτα, προσφέροντας μεγαλύτερη απόδοση και αυτονομία με μεγέθη που ξεκινούν από τα 128GB και φτάνουν το 1TB αποθηκευτικού χώρου. Γίνεται χρήση της 7ης γενιάς Intel επεξεργαστών και των γραφικών Intel HD Graphics 615, 620 και Iris Plus 640. Για όσους επιλέξουν το μοντέλο με τον Intel Core M3 ή αυτό με τον Intel Core i5 θα χαρούν να ανακαλύψουν τον Fanless σχεδιασμό του, έναν σχεδιασμό που επιτρέπει για πρώτη φορά σε Surface συσκευή να κάνει χρήση 4G/LTE δικτύου. Το μοντέλο με τον Intel Core i7 εξακολουθεί να χρειάζεται fan για να αποφύγει τυχόν throttling στο οποίο οδηγούν οι μεγάλες θερμοκρασίες. Οι επιλογές στις μνήμες είναι δεμένες με την επιλογή του επεξεργαστή, προσφέροντας 4GB, 8GB και 16GB DDR4 μνήμης αντίστοιχα.

Δεν λείπει φυσικά η ασύρματη επικοινωνία, υποστηρίζοντας όλα τα πρότυπα IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, οι 5.0 και 8.0MP μπρος και πίσω κάμερες (με δυνατότητα καταγραφής 1080p HD βίντεο και χρήσης της τεχνολογίας Windows Hello), καθώς και τα 2.0 stereo ηχεία του με την σφραγίδα της Dolby Audio Premium.

Στα της εμφάνισης τα πράγματα παραμένουν σχετικά ίδια, με εμφανή διαφορά τη μείωση του μεγέθους των περιμετρικών αεραγωγών, τις πλέον στρογγυλεμένες "γωνίες" του που το κάνουν να μοιάζει περισσότερο σαν tablet, καθώς και το κατά ελάχιστο μικρότερο μέγεθος και βάρος του που δεν ξεπερνά τα 767 γραμμάρια στην έκδοση με τον i7 (192.10x201.42x8.5mm).

Όσον αφορά τις θύρες εισόδου/εξόδου η συσκευή προσφέρει 1x USB 3.0, 1x microSD Card Reader, 1x Surface Connect, 1x 3.5-mm Headphone Jack, 1x Mini-Display Port καθώς και ένα Cover Port.

Εργονομικά από την άλλη, η διαφορά είναι πιο αισθητή. H εταιρία αποφάσισε να αποχωριστεί τον παλιό μηχανισμό του "μεντεσέ" για χάρη της ίδιας πατέντας που είδαμε να χρησιμοποιεί στο Surface Studio. Δίνοντας έτσι στη συσκευή τη δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα εντός 165°. Η εταιρία έχει εμπιστοσύνη στην αντοχή αυτού, κι αν κρίνουμε με γνώμονα τα προηγούμενα μοντέλα τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Επιπροσθέτως, η Microsoft πρόσθεσε υποστήριξη για το Surface Dial πάνω στην οθόνη της συσκευής (πράγμα που θα δούμε και στο Surface Book και Surface 4 μέσο κάποιου firmware update), δίνοντας στο χρήστη την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει ευκολότερα με εφαρμογές όπως το Sketchable, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι πρότινος μόνο στο Surface Studio.

Χωρίς να περιλαμβάνεται στην συσκευασία αλλά έχοντας ακούσει το αγοραστικό της κοινό, η εταιρία προχώρησε και στην παρουσίαση ενός ακόμη εργαλείου, του ανανεωμένου Surface Pen. Αυτό έρχεται με την δυνατότητα Tilt που πολλοί Wacom χρήστες ζητούσαν, κάποια μείωση στη δύναμη που χρειάζεται να ασκήσει ο χρήστης για την ενεργοποίησή του και προσφέρει 4096 σημεία πίεσης εν αντιθέσει με τα 1024 του πρώτου. "Από τη στιγμή που θα το ακουμπήσεις στην οθόνη και ανάλογα την πίεση που θα ασκήσεις, η εμπειρία είναι πρακτικά ίδια με ένα κανονικό στυλό πλέον" λέει ο Panos Panay.


Τέλος η συσκευή κυκλοφορεί σε τρία χρώματα: Platinum, Burgundy και Cobalt Blue. Στα ίδια χρώματα κυκλοφορεί και το νέο Surface Pen καθώς και τα Type Cover ντυμένα με Alcantara όπως μας συνήθισε η εταιρία μετά την παρουσίαση του Surface Laptop. Για όποιον θέλει να αποφύγει το υλικό δίνεται και χρωματική επιλογή του Regular Black.

Το New Surface Pro είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελίες ξεκινώντας από τα $799 δολάρια. Τα υφασμάτινα cover στοιχίζουν $159, ενώ το απλό μόλις $129. Για όσους θέλουν να κάνουν χρήση του Pen πρέπει να υπολογίζουν άλλα $99 δολάρια στον προϋπολογισμό τους. Για την ώρα οι τιμές στην Ευρώπη παραμένουν άγνωστες.

Το event παρουσίασης του νέου Surface Pro μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο παρακάτω.