Επιθέσεις hacking σε όλο τον κόσμο παραλύουν υπηρεσίες

Το ransomware “WannaCry” εξαπλώνεται ταχύτατα
13 Μαΐου 2017 06:33
Επιθέσεις hacking σε όλο τον κόσμο παραλύουν υπηρεσίες

Ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες. Οι hackers με το ransomware “WannaCry” αποκτούν πρόσβαση σε υπολογιστές, κρυπτογραφούν τα περιεχόμενά τους και ζητούν $300 ανά υπολογιστή για να τα απελευθερώσουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το σύστημα υγείας έχει σοβαρά προβλήματα καθώς τουλάχιστον 25 νοσοκομεία έχουν πέσει θύμα των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και οι ζωές των ασθενών καθώς τα συστήματά τους υπολειτουργούν.

Στην Ισπανία στοχοποιήθηκαν εταιρίες, καθώς και ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της χώρας, Telefonica.

Το ransomware έχει πλήξει και τη Ρωσία και συγκεκριμένα 1.000 υπολογιστές του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο οι Ρώσοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας πως οι servers δεν έχουν επηρεαστεί. Μεγαλύτερων επιπτώσεων όμως ήταν το χτύπημα στον πάροχο τηλεπικοινωνιών Megafon.

Η επίθεση πραγματοποιείται σε συστήματα με Windows, εκμεταλλευόμενο το exploit “ETERNALBLUE” που είχε αναπτυχθεί από την NSA των ΗΠΑ και διέρρευσε μέσω των hackers “The Shadow Brokers” στο internet.

Η Microsoft έσπευσε να καθησυχάσει τους χρήστες Windows λέγοντας πως οι μηχανικοί της έχουν ήδη αναγνωρίσει την απειλή και προσθέτουν εργαλεία ανίχνευσης και προστασίας έναντι του “Ransom:Win32.WannaCrypt” ransomware.

Προσοχή λοιπόν στα επισυναπτόμενα αρχεία και σιγουρευτείτε πως έχετε αναβαθμισμένο το Windows Defender ή όποιο antivirus χρησιμοποιείτε.