Η πυρηνική καταστροφή της Fukushima και οι επιπτώσεις της στους κατοίκους της Γης

Όλοι πήραμε μια μικρή δόση ακτινοβολίας
09 Μαΐου 2017 08:38
Η πυρηνική καταστροφή της Fukushima και οι επιπτώσεις της στους κατοίκους της Γης

Μισή δεκαετία έχει περάσει από την τεράστια πυρηνική καταστροφή στη Fukushima και οι επιστήμονες μόλις τώρα επιβεβαιώνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ερευνητές του Institute for Air Research της Νορβηγίας με επικεφαλής τον Έλληνα Νικόλαο Ευαγγελίου πραγματοποίησαν την πρώτη παγκόσμια έρευνα των επιπτώσεων της εκλυόμενης ραδιενέργειας και κατέληξαν σε ένα σαφές νούμερο στο οποίο έχει εκτεθεί η ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 80% της ραδιενέργειας κατέληξε είτε στον ωκεανό είτε στους πάγους του Βόρειου και Νότιου πόλου. Από την υπόλοιπη ραδιενέργεια κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη έλαβε περίπου 0.02 millisievert, δηλαδή περίπου έκθεση σε μία ακτινογραφία, με τον ίδιο τον Ευαγγελίου να αναφέρει πως “δε χρειάζεται να ανησυχούμε”.

Όπως αναφέρει και το New Scientist, ακόμα και στην Ιαπωνία η μέση έκθεση στην ακτινοβολία άγγιξε τα 0.5 millisieverts. Μία μέση ετήσια έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται στα 2.7 millisieverts τη χρονιά. Μια αξονική τομογραφία σας εκθέτει σε 15 millisieverts.

Παρά λοιπόν τις μικρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα στο σύνολό της, ο Ευαγγελίου υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις  στο περιβάλλον και την άγρια ζωή ήταν πολύ πιο σοβαρές. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τη Fukushima έχουν οδηγήσει σε πτώση του πληθυσμού των πτηνών μεταξύ 2011 και 2014, ενώ έχουν υπάρξει και αναφορές για πτώση στον πληθυσμό εντόμων και θηλαστικών. Ο Ευαγγελίου όμως τονίζει πως οι επιπτώσεις της καταστροφής του Τσέρνομπιλ το 1986 ήταν πολύ μεγαλύτερες, αφού σημαντικό ρόλο έπαιξε πως η ραδιενέργεια μόλυνε πυκνοκατοικημένες περιοχές.