Η NASA ξεμένει από διαστημικές στολές

Η νέα γενιά δε θα είναι έτοιμη για χρόνια
29 Απριλίου 2017 07:49
Η NASA ξεμένει από διαστημικές στολές

Η NASA έχει ξοδέψει πάνω από $200 εκατομμύρια στην ανάπτυξη των διαστημικών στολών επόμενης γενιάς, αλλά απέχουν χρόνια από το να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές. Τα αποθέματα στολών που διαθέτει τώρα για διαστημικούς περιπάτους τελειώνουν με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με το Office of Inspector General (OIG) της υπηρεσίας.

Οι στολές αυτές δεν έχουν αλλάξει εδώ και 40 χρόνια, ενώ είχαν σχεδιαστεί μόνο για 15 χρόνια, καθιστώντας τες επικίνδυνες για τους αστροναύτες. Υπήρξαν αναφορές για γάντια που φθείρονται εύκολα, αίσθηση καψίματος στα μάτια όσο βρίσκονται μέσα στη στολή, ενώ το 2013 ένας Ιταλός αστροναύτης κόντεψε να πνιγεί κυριολεκτικά, όταν το σύστημα ψύξης της στολής πλημμύρισε με νερό το κράνος του. Από το 1970, όταν χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά οι στολές, έχουν καταγραφεί 3.400 προβλήματα κυρίως μικρού βαθμού, ενώ 27 ήταν τα σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων.

Από τις 18 συνολικά στολές, μόλις 11 παραμένουν λειτουργικές, με τους αστροναύτες να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν για ένα διαστημικό περίπατο στον ISS. Η λειτουργία του σταθμού επεκτάθηκε μέχρι το 2028, με τους ειδικούς να ανησυχούν για την αντοχή των στολών ως τότε, ενώ είναι πιθανό οι νέας γενιάς στολές να μην είναι έτοιμες μέχρι τότε. Έτσι το OIG προτείνει να διεξαχθεί μια μελέτη στην οποία θα συγκριθούν τα κόστη της συντήρησης των υπαρχόντων στολών έναντι της επιτάχυνσης για την ανάπτυξη της νέας γενιάς. Πρέπει να υπάρξει ένας επίσημος σχεδιασμός δηλαδή για τις στολές, τη στιγμή που η χρηματοδότηση για αυτές έχει μειωθεί.