Επιστήμονες ανέπτυξαν επιτυχώς αρνάκια μέσα σε τεχνητή μήτρα

Νέες ελπίδες για τα πρόωρα βρέφη
26 Απριλίου 2017 08:26
Επιστήμονες ανέπτυξαν επιτυχώς αρνάκια μέσα σε τεχνητή μήτρα

Επιστήμονες του Children’s Hospital of Philadelphia ανέπτυξαν ένα νέο είδος τεχνητής μήτρας η οποία θα μπορέσει να ωφελήσει χιλιάδες βρέφη που γεννιούνται υπερβολικά πρόωρα (μικρότερα των 26 εβδομάδων) κάθε χρόνο. Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στο Nature Communications και στο πείραμά τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά έμβρυα αρνιών μέσα σε πλαστικές σακούλες που προσομοίωναν τη μήτρα, για έως και 4 εβδομάδες, περισσότερο δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Μετά την περίοδο αυτή, τα αρνιά έβγαιναν από τις σακούλες ακολουθώντας μια κανονική υγιή ανάπτυξη.

Η πλαστική σακούλα ήταν γεμάτη με αμνιακό υγρό, η θερμοκρασία ελεγχόμενη και ο ομφάλιος λώρος συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα παραγωγής οξυγόνου. Η τεχνητή μήτρα χρησιμοποιούσε την καρδιά του ίδιου του ζώου για να κυκλοφορεί το αίμα, αντί για αντλίες που μπορεί να το βλάψουν και να παρουσιάσει αργότερα προβλήματα στα πνευμόνια.

Η τεχνητή μήτρα δεν μπορεί προς το παρόν να αντικαταστήσει τελείως την αληθινή, αφού δεν μπορεί να αναπαράγει τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Είναι ιδανική ωστόσο για βρέφη που γεννήθηκαν στην 22η ή 23η εβδομάδα κύησης, το μικρότερο χρονικό διάστημα που ένα πρόωρο μωρό έχει ελπίδες επιβίωσης εκτός μήτρας. Με μια πιο “φιλική” προς τους γονείς εμφάνιση, η τεχνητή μήτρα σκοπεύει να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τις θερμοκοιτίδες.

Tags: