Επιστήμονες "διαγράφουν" τον ιό HIV

Πλήρης αφαίρεση από ανθρώπινα κύτταρα
23 Ιουλίου 2014 06:00
Επιστήμονες

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεραπεία για τον ιό HIV, επειδή εγκαθιστά το γονιδίωμα του στο ανθρώπινο DNA τόσο αποτελεσματικά, που είναι αδύνατον για το ανοσοποιητικό σύστημα να τον αναγνωρίσει και να τον εξολοθρεύσει. Αν και υπάρχουν πλέον θεραπείες, δεν υπάρχει κάτι μόνιμο και απαιτείται η λήψη βαρέων φαρμάκων για όλη τη ζωή του ασθενή.

Επιστήμονες από το Temple University ανέλυσαν ένα κομμάτι του ανοσοποιητικού μας που καταπολεμά τις μολύνσεις και κατασκεύασαν γενετικά έναν "οδηγό RNA" ο οποίος αποτελείται από 20 νουκλεοτίδια. Έπειτα τον τροφοδότησαν σε κύτταρα μολυσμένα με τον ιό και διαπίστωσαν πως στοχεύτηκαν και καταστράφηκαν 9.709 νουκλεοτίδια που αποτελούσαν τον ιό. Εφόσον ο οδηγός RNA δεν περιείχε ανθρώπινο DNA άφησε άθικτο το κύτταρο, απλά το απάλλαξε από τον ιό.

Υπάρχει βέβαια δρόμος ακόμα για να φτάσουμε σε μια θεραπεία, καθώς ο ιός είναι άκρως μεταλλάξιμος και πρέπει να δημιουργηθούν πολλές εκδόσεις της θεραπείας. Επίσης υπάρχει η πρόκληση να μεταφερθεί η θεραπεία σε κάθε μολυσμένο κύτταρο, για να μπορέσει να θεραπευτεί ο οργανισμός από τον ιό. Είναι όμως η πιο υποσχόμενη θεραπεία για τη μάστιγα που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Tags: