Τα σχέδια του Facebook για interface εγκεφάλου-υπολογιστή

Πληκτρολόγηση με τη σκέψη
20 Απριλίου 2017 10:11
Τα σχέδια του Facebook για interface εγκεφάλου-υπολογιστή

Ένα interface που συνδέει τον εγκέφαλό μας και τον υπολογιστή ετοιμάζει το Facebook και το παρουσίασε κατά τη διάρκεια του F8 συνεδρίου. Η επικεφαλής τους Building 8, Regina Dugan, του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης του Facebook έθεσε το ερώτημα:

Κι αν μπορούσατε να πληκτρολογήσετε κάτι κατευθείαν από τον εγκέφαλό σας;

Η τεχνολογία είναι ήδη εδώ και έγινε επίδειξη με ένα video, όπου μια γυναίκα σε ένα εργαστήριο του Stanford University κατάφερε να γράψει οχτώ λέξεις το λεπτό χρησιμοποιώντας μόνο τον εγκέφαλό της. Μάλιστα η Dugan εκτιμά πως ένα τέτοιο σύστημα γραφής σε πραγματικό χρόνο που θα καταγράφει εκατοντάδες λέξεις το λεπτό, θα είναι έτοιμο σε λίγα χρόνια.

Θα είναι πέντε φορές πιο γρήγορο από την πληκτρολόγηση στο τηλέφωνο και θα έρχεται απευθείας από τον εγκέφαλο. Η εγκεφαλική δραστηριότητα περιέχει περισσότερες πληροφορίες από τον ήχο και την ορθογραφία της λέξης. Περιέχει επίσης σημασιολογικές πληροφορίες για το τι σημαίνει αυτή η λέξη.

Η Dugan πάει ένα βήμα παραπάνω με τη δυνατότητα “ακοής” του δέρματός μας. Σε μια ιδιότυπη μορφή Κώδικα Μπράιγ, το δέρμα μας θα μπορεί να “ακούει” την ομιλία μέσω ενός συστήματος αισθητήρων. Το σύστημα αυτό θα μπορεί θεωρητικά να καταργήσει τους φραγμούς των διαφορετικών γλωσσών.

Θα μπορείτε να σκέφτεστε στα Μανδαρινικά, αλλά να αισθάνεστε στα Ισπανικά. Είμαστε κατασκευασμένοι για να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε.

Η Dugan δεν πιστεύει πως χρειάζεται να αφήσουμε το τηλέφωνό μας για να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, αφού όλα πλέον συνδέονται και δε χρειάζεται να διαλέξουμε  το ένα έναντι του άλλου.

Ο κόσμος μας είναι τόσο ψηφιακός όσο και φυσικός. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε μια νέα κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων, τα οποία είναι πρωτίστως κοινωνικά.

Tags: