Γιατί πήρε πάνω από δύο ώρες στο Facebook να κατεβάσει το video της δολοφονίας;

Ρίχνει το μπαλάκι στους χρήστες
18 Απριλίου 2017 07:31
Γιατί πήρε πάνω από δύο ώρες στο Facebook να κατεβάσει το video της δολοφονίας;

Το σοκαριστικό video της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός ανυπεράσπιστου ηλικιωμένου ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για το δολοφόνο, αλλά και για την πολύ αργή αντίδραση του Facebook. Το συγκεκριμένο video υπήρχε διαθέσιμο στο Facebook προφίλ του δολοφόνου για πάνω από δύο ώρες πριν ο social media γίγαντας το κατεβάσει και μπλοκάρει το account του.

Το Facebook αποκάλυψε σήμερα πως άργησε να λάβει αναφορά για το επίμαχο video και καλεί τους χρήστες να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν βίαιο περιεχόμενο άμεσα. Μπορεί οι ευθύνες που έχει το Facebook να εντοπίζονται στον τεχνικό τομέα με την αναγνώριση τέτοιου περιεχομένου μέσω αλγορίθμων, αλλά και τα στοιχεία που δίνει για τη συμπεριφορά των χρηστών είναι εξίσου ανησυχητικά.

Σύμφωνα με το Facebook λοιπόν, το πρώτο video όπου δηλώνεται η πρόθεση φόνου ανέβηκε στις 11:09 και δεν αναφέρθηκε από κανένα. Το δεύτερο video, το οποίο είναι και το video του φόνου, ανέβηκε στις 11:11 και αναφέρθηκε 45 λεπτά αργότερα! Ο λογαριασμός του δολοφόνου μπλοκαρίστηκε από το Facebook 23 λεπτά μετά την αναφορά.

11:09 – Upload πρώτου video, όπου ο ύποπτος αποκαλύπτει την πρόθεσή του για φόνο. Δεν αναφέρθηκε.

11:11 – Upload δεύτερου video, το video του φόνου.

11:22 – Ο ύποπτος ομολογεί το φόνο μέσω Live. Διαρκεί πέντε λεπτά.

11:27 – Το Live τελειώνει και αναφέρεται λίγα δευτερόλεπτα μετά

12:59 – Το video του φόνου αναφέρεται.

1:22 – Ο λογαριασμός του υπόπτου μπλοκάρεται. Τα videos δεν είναι πλέον ορατά στο κοινό.

Ο Αντιπρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων του Facebook, Justin Osofksy δήλωσε:

Εξερευνούμε διαρκώς νέους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε το Facebook ένα ασφαλές περιβάλλον. Η τεχνητή νοημοσύνη για παράδειγμα, παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό, βοηθώντας μας να εμποδίζουμε τέτοια videos από το να γίνονται share.

Το Facebook προσπαθεί επίσης να αναπτύξει περαιτέρω τις εσωτερικές του διαδικασίες ελέγχου, με χιλιάδες εργαζομένων σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν εκατομμύρια αναφορές κάθε εβδομάδα σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Ευθύνη φέρουμε και εμείς φυσικά ως θεατές. Να θυμίσουμε το πρόσφατο περιστατικό με το βιασμό ανήλικης στο Facebook Live, το οποίο παρακολούθησαν 40 άτομα και κανένα δεν το ανέφερε. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην περιμένετε να δράσει κάποιος άλλος όταν βλέπετε κάτι παράνομο στο Facebook και να παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας με άμεση αναφορά ή ακόμα και τηλέφωνο στις αρχές όταν η κατάσταση το απαιτεί.