Η Google υποχωρεί μπροστά στις ρωσικές κυρώσεις

Ανοίγει το Android σε άλλες μηχανές αναζήτησης
18 Απριλίου 2017 07:07
Η Google υποχωρεί μπροστά στις ρωσικές κυρώσεις

Η Google υποχώρησε τελικά στις πιέσεις της ρωσικής κυβέρνησης και μετά τις κατηγορίες για μονοπωλιακές τακτικές, συμφώνησε σε διακανονισμό που προβλέπει πρόστιμο $7.8 εκατομμυρίων και πως θα σταματήσει να εμποδίζει τους κατασκευαστές από το να χρησιμοποιούν άλλες default μηχανές αναζήτησης εκτός της Google. Επιπλέον, η Google δε θα επιτρέπεται να απαιτεί οποιαδήποτε αποκλειστικότητα στις νέες συσκευές, ούτε θα της επιτρέπεται να εμποδίζει εφαρμογές άλλως εταιριών να έρχονται προεγκατεστημένες.

Μεγάλη κερδισμένη είναι η Yandex, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της χώρας, η οποία πλέον θα μπορεί να έρχεται προεγκατεστημένη σε Android τηλέφωνα. Η Yandex χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία για τους Ρώσους καταναλωτές και ενώ ήταν επικριτική προς την Google, δεν παρέλειψε να την ευχαριστήσει για “την αναγνώριση της αξίας της ανοικτότητας”.

Ο ανταγωνισμός γεννά καινοτομία. Είναι η επιθυμία μας να συμμετέχουμε σε μια αγορά όπου οι χρήστες μπορούν να διαλέγουν τις καλύτερες υπηρεσίες για αυτούς.

Η Google θα προσφέρει ένα “Chrome widget” στους Ρώσους χρήστες που θα τους επιτρέπει να επιλέγουν τη μηχανή αναζήτησης της αρεσκείας τους. Ο τεχνολογικός κολοσσός δήλωσε:

Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε σε εμπορική συμφωνία με την Yandex και σε διακανονισμό με την αρχή ανταγωνισμού της Ρωσίας, την Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, επιλύοντας την υπόθεση ανταγωνισμού για τα Google Apps στο Android.